UPRAVNI SUD SRUŠIO DOZVOLU ZA JAKUŠEVEC: Odlagalište ne udovoljava zakonskim uvjetima!

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Jakuševčani mogu odahnuti, Upravni sud u Zagrebu poništio je dozvolu za odlagalište otpada Jakuševec.

Zagrebački holding, točnije njegova podružnica ZGOS, ima 60 dana da zatraži novu dozvolu ili će u protivnom odlagalište biti zatvoreno jer ne udovoljava zakonskim uvjetima, doznaje Telegram. Prema njihovim navodima, malo je vjerojatno  da bi odlagalište Jakuševec u idućih 60 dana moglo biti proglašeno centrom za gospodarenje otpadom, a vjerojatnije je da će Ministarstvo uskratiti Jakuševcu dozvolu, te mu odrediti propisani rok od godine dana za sanaciju ili zatvaranje.

jakusevec

Ovaj spor pokrenula je Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec te je tako srušila dozvolu kojom je odlagalište trebalo raditi sve do konca 2018. godine. Javna rasprava koja je prethodila izdavanju ove dozvole, održala se 2014. godine, a Ministarstvo se potpuno oglušilo na primjedbe Udruge. Mještani su tada upozoravali da u zahtjevu za utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša nisu obrađena postrojenja za kompostiranje.

“U njima se nekontrolirano ispuštaju plinovi u zrak i okoliš, dok se u postrojenju za obradu građevinskog otpada stvaraju emisije prašine, a nama je odgovoreno da ZGOS nema ništa s tim”, naglasio je Renato Bedeković, predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec, novinarki Telegrama. Naime, on smatra da je Zagrebački holding, kao krovna tvrtka koja upravlja cijelim odlagalištem, bio dužan u svom zahtjevu upućenom Ministarstvu obuhvatiti sve objekte u kojima se na odlagalištu zbrinjava otpad. Zato je tražio od suda da rješenje poništi kako bi ga Holding dopunio, a Ministarstvo tek onda eventualno odobrilo. To bi se, međutim, moglo provesti tek nakon mjerenja emisije štetnih plinova, a oni bi, prema mišljenju Udruge, zasigurno negativno utjecali na odluku Ministarstva.

Tražeći ukidanje dozvole Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec naglasila je da je odluka donijeta ignoriranjem Pravilnika o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagalište otpada. Riječ je o glavnom propisu, u kojem se navodi da lokacija odlagališta mora biti udaljena najmanje 500 metara od prvih naseljenih kuća, a u Jakuševcu je dotična udaljenost samo 110 metara.

Tvrde da je sve po zakonu

Međutim, Ministarstvo je tijekom sudske rasprave odgovornost prebacivalo na Zagrebački holding tvrdeći kako Udruzi za zaštitu okoliša nisu ni trebali dostaviti odgovore na primjedbe iz javne rasprave. “O udaljenosti odlagališta od kuća nije se ni trebalo voditi računa, jer se ta odredba odnosi samo na planiranje novih odlagališta”, poručili su pravdajući se kako odlagalište Jakuševec nije tako jednostavno zatvoriti. S druge strane,  iz ZGOS-a su na sudu rekli kako je baš sve napravljeno po zakonu te su pokušavali Udruzi za zaštitu okoliša Jakuševec osporiti pravo na podnošenje zahtjeva za poništenjem dozvole, bezuspješno. Udruga je navela kako svaki građanin na to ima pravo, s obzirom da je Ustavom zagarantirano pravo na zdrav i čist okoliš.

Sud je naveo kako se objedinjenim uvjetima zaštite okoliša, koji se utvrđuju prije izdavanja lokacijske dozvole, smatraju zaštita tla, zraka, vode, te ostalih dijelova okoliša, kao i zaštita na radu. Također, prema Pravilniku o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagališta otpada sva se odlagališta moraju u roku od godine dana uskladiti s njegovim odredbama. Tako je srušeno mišljenje Ministarstva zaštite okoliša da se ovaj pravilnik ne odnosi na postojeća odlagališta. Ovaj pravilnik stupio je na snagu 1. lipnja 2013., dok je ZGOS  Ministarstvu zahtjev za izdavanjem dozvole podnio 28. lipnja, a dozvola je izdana  18. studenog 2014. godine.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Odlagalište Jakuševec nije se uskladilo s odredbama pravilnika.[/box]

“Umjesto da izda dozvolu Ministarstvo je ZGOS-u trebalo narediti da odlagalište Jakuševec u roku od godinu dana ili sanira ili zatvori.”, obrazložio je sud svoju presudu kojom je ukinuo dozvolu za Jakuševec.

Podsjetimo, početkom srpnja smo pisali kako je stanje na Jakuševcu sve gore, a stanari se doslovno guše od smrada koji im se uvlači u kuće. Tom smo prilikom kontaktirali i gradske zastupnike Marija Župana i Tomislava Stojaka, kao i predsjednicu Mjesnog obora Jakuševac, Renatu Bedeković, te predsjednicu Udruge mladih u Jakuševcu, Petru Vodopijak.  Svi su se složili u jednom- smetlište mora otići! Nadamo se da je ovo siguran korak ka tome zbog bolje budućnosti stanara ovoga kvarta.

>>>NA JAKUŠEVCU JE SVE GORE, STANOVNICI SE GUŠE: ‘Smrad se uvukao u kuću, ne možemo van, obolijevamo…


Komentari