UPOZORENJE ZA GRAĐANE VELIKE GORICE: Čuvajte se opasnih tigrastih komaraca

Wikipedia.org

Županijski zavod za javno zdravstvo izričito je upozorio sve građane Velike Gorice da izbjegavaju boravak na otvorenom u vrijeme najveće aktivnosti komaraca, ali i zaštite prozore mrežama protiv komaraca.

Zbog tigrastih komaraca koji su prijenosnici raznih vrsta zaraznih bolesti, a koji su pri špricanju uočeni u Velikoj Gorici, Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije građanima, ali i vodstvu grada izdao je naputke za nužne sanacijsko-sanitacijske mjere u okolišu kojih se moraju pridržavati svi kako bi se što prije uklonili uvjeti koji pogoduju razvoju i razmnožavanju te vrste komaraca, piše Večernji.

Građanima se savjetuje da izbjegavaju boravak na otvorenom u vrijeme najveće aktivnosti komaraca, naročito u sumrak i zoru, te da zaštite sve prozore i vrata mrežama protiv komaraca. Savjetovano je također da se na grobljima vaze za cvijeće pune vlažnim pijeskom, a u mjestima gdje žive i borave ljudi (terase, vrtovi, parkovi) treba izbjegavati nakupljanje vode i maknuti  kante, bačve i/ili posude.

Tigrasti komarac razvija se u vlažnim  područjima

Tigrasti komarac ili aedes albopictus  izvorno je tropska i subtropska vrsta komaraca iz jugoistočne Azije, a svijetom se počela širiti krajem 1970.-ih godina. Tigrasti komarac ime je dobio po bijelim prugicama koje ima posvuda po tijelu.  Zbog klimatskih promjena danas je uglavnom rasprostranjen na svim kontinentima. Tigrasti komarac je  biološki  i zdravstveno vrlo značajna vrsta komarca, a izuzetno je prilagodljiv novim klimatskim uvjetima. Komarac se u urbanim mjestima razmnožava na prostorima gdje je izrazito visok postotak vlage i gdje postoji bujna vegetacija (trava, korov), a razvija se u vodi, najčešće u predmetima koje čovjek ostavi ili odbaci, stoji na stranicama Zavoda za javno zdravstvo.


Komentari