UPOZORENJE: OVO NE SMIJE IĆI U SMEĐE SPREMNIKE!

Foto: www.cistoca.hr

Kao što je i najavljeno od ponedjeljka je krenuo odvoz biootpada iz kućanstava jednom tjedno. Gradska čistoća Zagreb naglasila je što se smije, a što ne odlagati u nove spremnike.

U smeđe spremnike ne smiju se odlagati ostaci termički obrađene hrane, meso, riba, kosti, koža, mliječni proizvodi, ulja i masti, pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad, obojeni i lakirani drveni otpad, odjeća, cigarete i drugo.

Treba odlagati kuhinjski otpad koji uključuje ostatke i koru voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatke kruha, listovi salate, blitve, kelja i slično. Nadalje, previđen je za odlaganje vrtnog ili zelenog otpada kao što je uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i slično. Također i male količine ostalog biootpada poput kore drveta, kose, dlaka, piljevine, papirnatih maramica, borovih iglica, malih količina papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci.

Iz Gradske čistoće Zagreb pozvali su građane da zbog sanitarno higijenskih razloga odlažu biootpad u biorazgradive vrećice, papirnate vrećice ili ga omotajte u papir, a ako imaju mogućnost kompostiranja u vrtu da se otpad iskoristi za proizvodnju vlastitog komposta.


Komentari