Upozorenje i upute iz Grada: Danas moguća opasnost od toplinskog udara

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Gradski ured za zdravstvo sukladno Akcijskom planu za nadolazeće vrućine Ministarstva zdravlja upozorava građane Grada Zagreba kako je tijekom današnjeg dana, 3. kolovoza 2018., umjerena opasnost od toplinskog udara, a prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Tijekom petka potreban je oprez pri izlaganju građana suncu i toplini. U gradovima Kninu, Splitu, Dubrovniku i Rijeci prijeti velika opasnost od toplinskog vala.

Toplinski val umjerene opasnosti može izazvati dehidraciju sa simptomima glavobolje, suhe kože i usana, povećane tjelesne temperature, ubrzanog rada srca i mučnine. Jedina prevencija je uzimanje većih doza tekućina, a najvažnije vode. 

Toplinski val velike i vrlo velike opasnosti može izazvati pored dehidracije, suhe i crvene kože te ubrzanog bila i sunčanicu, pretjeranu vrućinu, mučninu i povraćanje, grčeve, prestanak reguliranja tjelesne temperature, iznenadni kolaps i pad tlaka, glavobolju, vrtoglavicu, pulsiranje u grudima i ušima, a u najgorim slučajevima može biti i po život opasno.

U danima opasnosti nastupa toplinskog vala važno je izbjegavati direktno izlaganje suncu između 10-17h; piti dovoljno tekućine, vodu ili nezaslađeni čaj, pića bez alkohola; nositi laganu zaštitnu odjeću i obuću, sunčane naočale, šešir; smanjiti fizički napor, držati se hlada; rashladiti se boravkom u hladnijim prostorima i tuširanjem mlakom vodom; starije i djecu (i kućne ljubimce) važno je ne ostavljati ih bez nadzora na suncu; jesti laganiju hranu bogatu vodom (svježe voće i povrće, juhe).    


Komentari

loading...
-->