Upozorenje građanima: Ne bacajte maske i rukavice u kanalizaciju

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Zbog bacanja dezinfekcijskih maramica, rukavica i maskica u kanalizaciju, postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda moralo se očistiti ručno, a stradala je i pumpa, javljaju Zagrebačke otpadne vode, a prenosi Index.

Iz ZOV-a su javnosti poslali priopćenje u kojem građane mole da maske i rukavice ne bacaju u kanalizaciju jer to stvara velike probleme.

“Vrijeme karantene zbog pandemije koronavirusa bilo je, a još uvijek je nezamislivo bez naših novih ‘rekvizita’ koji naš štite od virusa. A to su svakako maskice, rukavice, dezinfekcijske maramice, jednokratni ogrtači i slično. No dok nas s jedne strane štite, s druge strane zbog ljudske nepromišljenosti mogu uzrokovati drugu vrstu problema.

Naime, problem se pojavio na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba 1. svibnja 2020. kada su se u ulaznoj vodi pojavile crne grudice, te su zaposlenici uređaja morali otvoriti fine rešetke i crpke nakon nastalog tehničkog kvara.

Prizor svakako nije bio privlačan! Peraje na finim rešetkama bile su djelomično neispravne, crpke blokirane. Uzrok oštećenja bilo je lako utvrditi; bile su to ogromne, teške nakupine dezinfekcijskih maramica, tekstila, respiratornih maski, silikonskih rukavica koje su se omotale oko lamela rešetki i u pumpama”, pišu.

Dodaju tome da je riječ o materijalima koji se teško razgrade.

“Valja naglasiti kako svi ti materijali imaju visoku vlačnu čvrstoću, zbog čega se ne raspadaju u vodi, zalijepe se u velike grude u uređaju za pročišćavanje otpadnih voda i uzrokuju puno problema. Primjerice u ovom slučaju naši zaposlenici su sve te blokade unutar uređaja morali prvo ukloniti ručno, da bi se tek onda moglo pristupiti popravku te pustiti začepljene pumpe u daljnji rad. Dakako, takvi radovi u vrijeme uzrokovane Koronakrizom predstavljaju poseban izazov te su izvedeni pod posebnim sigurnosnim mjerama. Kako ne bi došlo do novih situacija ovoga tipa apeliramo i pozivamo građane na odgovorno ponašanje te da ne bacaju ništa što nije razgradivo u svoje toalete i kanalizaciju”, pišu.

U nastavku su objavili stvari koje se ne smiju bacati u kanalizaciju:

-vlažne maramice za čišćenje i dezinfekcijske maramice

-respiratorne maskice, rukavice od lateksa

-odjeću, čarape, krpe za čišćenje

-pamuk, štapiće za uši, vate, pelene za jednokratnu upotrebu

-britvice i druge plastike

-pijesak za životinje

-lijekove, prazne kutije i ambalaže,

-iskorištena ulja,kočna ulja, antifriz iz hladnjaka, kiseline akumulatora

-lakove, razrjeđivače, emulzijske boje, tekućine za ukiseljenje izbjeljivanje

-pesticide.


Komentari