Upoznajte genijalnu maturanticu Evu! Samo joj je 18 godina, a napisala je knjigu o psihopatima. Donosimo otkrića!

Photo: Privatni album

Iako ima samo 18 godina, Eva Polovina već je izdala svoju prvu knjigu. I to ne bilo kakvu. “Successful Psychopaths Unmasked: The light of psychopathy and the dark side of success”, stručno je štivo objavljeno na engleskom jeziku. Maturantica MIOC-a oduvijek je bila fascinirana zločinačkim umovima i pitanjem zašto određeni ljudi čine loše stvari, manipuliraju ili ubijaju.

“Gledala sam puno filmova u kojima su mi likovi koji su bili prikazani kao psihopati bili vrlo zanimljivi za promatranje. Nisam ih mogla razumjeti ni shvatiti. Zbog toga me počelo zanimati kako oni razmišljaju”, objasnila je Eva, prenosi Jutarnji.

Nakon gomile knjiga, znanstvenih članaka i ljetne škole na Harvardu, gdje je pohađala kolegij koji se zvao “Pravo i psihologija”,  u samo desetak mjeseci napisala je opsežnu i zanimljivu analizu.

“Naučila sam puno stvari, neke zanimljivosti, poput, recimo, toga da psihopati imaju puno sličnosti s budistima koji žive u Himalaji. I jedni i drugi žive u trenutku i nemaju nikakvu anksioznost ili stres”, govori maturantica od koje bismo još puno mogli naučiti o psihopatima.

Tvrdi i da psihopati dolaze do iznimno uspješnih pozicija u biznisu te da je puno veći postotak psihopata u tome svijetu nego li u normalnoj populaciji. No, ne sviđa joj se kako su prikazani u filmovima.


“Možda najpoznatiji primjer je Hannibal Lecter iz “Kad jaganjci utihnu”. Film jako preuveličava bolest. Možda jedan posto psihopata radi takve ekstremne stvari. Kod Lectera bih rekla da se možda radi o spoju shizofrenije i psihopatije, mislim da su psihopati više hladnokrvni, smireni, skloni kalkuliranju”, dodaje Eva koja bi htjela studirati kombinaciju psihologije i neuroznanosti u Americi, na Yaleu, Stanfordu ili Columbiji.

“Ne zanima me psihologija kao generalna znanost, nego baš psihijatrija ili abnormalna psihologija koja se bavi mentalnim bolestima”, zaključuje maturantica kojoj je želja da se knjiga prevede i na hrvatski.

 

Komentari

loading...