Upitno održavanje INmusic festivala?

InmusicFoto: Facebook/Inmusic

INmusic festival trebao bi se održati od 25. do 27. lipnja na jarunskom Otoku mladeži, no kako zasad stoje stvari, budućnost popularnog muzičkog događaja prilično je neizvjesna, a sve zbog namjere Hrvatskog telekoma da na jarunskom Otoku mladeži sagradi baznu stanicu. 

Baznu stanicu, koja bi trebala pokrpati rupe u mobilnoj mreži, HT planira graditi točno između dvije pozornice, gdje se tijekom INmusica obično nalaze kućice s hranom. Postavljanjem stanice nisu zadovoljni ni organizatori festivala ni građani jer u njoj vide prijetnju za zdravlje.

Organizatori festivala su ogorčeni i kako su kazali za RTL, kada bi dobili odobrenje da postave baznu stanicu od 30 metara tamo, festival se ne bi mogao održati zbog sigurnosnih razloga.

Prema Zakonu o javnom okupljanju odgovorna osoba je organizator i ne pada mi na pamet dovesti ljude u sigurnosno pitanje, istaknuo je organizator INmusic festivala Zoran Marić.

RTL je u posjedu dopisa koji je HT u veljači poslao Gradskom uredu za prostorno uređenje u kojem traži njegovu suglasnost za postavljanje stanice jer sadašnja mreža nije dostatna. U dopisu se pozivaju upravo na festival.

Osim toga na području ŠRC Jarun događaju se i masovni događaji kao što je INmusic kada smo primorani postavljati privremene lokacije baznih stanica što je nužno iz sigurnosnih razloga, a onda i kvalitete mreže, stoji u dopisu.

Iz HT-a su kazali da je postavljanje dogovoreno s Gradom Zagrebom prije nego je organizator INmusic-a ušao u korištenje prostora, a u cilju trajnog rješenja.

Naime, privremeno je rješenje montažom i demontažom svake godine izrazito skupo i zahtjevno, odgovaraju iz HT-a.

RTL neslužbeno doznaje i da je cijena postavljanja privremene stanice svega 30 tisuća kuna, a riječ je o kompaniji koja uprihođuje milijarde. Uz to, istraživanje u Italiji pokazalo je da su štakori dobili rak od dopuštene razine zračenja baznih stanica.

Gradski ured za graditeljstvo još uvijek nije odborio postavljanje. Konačan odgovor najavili su dati u ponedjeljak.


Komentari