UPISI U SREDNJE NEĆE BITI KAO PROŠLE GODINE! Evo kada je objava lista, ali i u koje će škole biti najteže ‘upasti’

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL/ Ilustracija

U prve razrede srednjih škola u programe redovitog obrazovanja u školskoj 2021./2022. godini planira se, odlukom o upisu u srednje škole, upisati 46.823 učenika u 2.187 razrednih odjela.

Odluka o upisu upućena je u javno savjetovanje, a prema njoj mjesta u gimnazijama diljem zemlje bit će za 10.584 učenika u ukupno 456 razreda. U strukovnim četverogodišnjim školama predviđeno je upisnih mjesta za 41,63 posto budućih srednjoškolaca, odnosno 18.489 učenika, a u programima obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od tri godine mjesta za 6588 učenika u ukupno 300 razrednih odjela.

Gledajući po županijama, najviše budućih srednjoškolaca upisat će se u srednje škole upravo u Gradu Zagrebu, piše Večernji list.

Neće morati čekati kao prošle godine

Ove godine pri upisu u srednje škole, za razliku od prošlogodišnje generacije, osmaši neće čekati gotovo do kraja srpnja da bi saznali jesu li upisani u željenu srednju školu.  Naime, lani je produljen rok, koji je ušao u povijest kao najdulji rok za upise u srednje škole što je učenicima i roditeljima, kao i zaposlenicima u školama uz epidemiološku nastavnu godinu dodatno otežalo situaciju.

Ove će godine objava konačne ljestvice poretka u ljetnom upisnom roku za buduće srednjoškolce biti 10. srpnja. Uz datum konačne upisne liste za sve buduće srednjoškolce ključni su i 24. svibnja kada počinju prijave učenika u elektronički sustav, a 25. lipnja srednjoškolci prijavljuju svoje programe odnosno škole koje žele upisati.

U sustavu će učenici moći pratiti i koliko upisnih bodova imaju, a moraju voditi računa i o tome da pojedine srednje škole provode dodatne provjere znanja, svojevrsne prijamne ispite, zbog velikog interesa učenika. Tako su lani primjerice zagrebačka Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, XV. gimnazija i Gimnazija Tituša Brezovačkog provodile pisane provjere iz hrvatskog i matematike. Dodatne provjere za buduće srednjoškolce provode uglavnom srednje škole koje su već godinama na listi onih koje upisuju najbolji učenici s najviše bodova.

Među zagrebačkim osnovnoškolcima s najvišim bodovnim pragovima, uz spomenute, popularne su i I. gimnazija, II. gimnazija, V. gimnazija, X. gimnazija Ivana Supeka i Gimnazija Lucijana Vranjanina.

Prema odluci o upisu u programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od tri godine, mjesta u cijeloj Hrvatskoj bit će za 5226 učenika u 235 razrednih odjela, a u programima obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme mjesta će biti za 175 učenika u 13 razrednih odjela.

Učenicima je uz ljetni predviđen i jesenski upisni rok u kojem je 28. kolovoza datum kada će biti objavljena konačna upisna lista učenika.


Komentari