Upaljen alarm! Stiže grmljavinsko nevrijeme, moglo bi prouzročiti velike štete

en.wikipedia.org

Djelomice sunčano i nestabilno te vrlo toplo i vruće bit će u petak u Hrvatskoj. No, uz jači razvoj oblaka mjestimične kiše i pljuskova praćenih grmljavinom bit će već ujutro na sjevernom Jadranu, zatim u zapadnim predjelima unutrašnjosti, dok će se prema večeri proširiti i na ostatak zemlje. Moguće je izraženije grmljavinsko nevrijeme. Vjetar u unutrašnjosti većinom slab.

Meteaoalarm je od istoka do juga zemlje upalio žuta i narančasta upozorenja. Za cijelu zemlju je na snazi žuto upozorenje meteoalarma, osim Istre te predjela oko Siska i Karlovca za koje je na snazi još jače, narančasto upozorenje.

“Očekuju se lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom praćeni kratkotrajno pojačanim vjetrom, osobito u prvom dijelu dana. Moguće su pijavice. Najjači udar vjetra bit će jači od 55 km/h, a vjerojatnost grmljavine je oko 70 posto. Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, upozorava Meteoalarm

Prvi puta ove godine, izdan je treći, najviši stupanj opasnosti na opasne vremenske prilike za dijelove Hrvatske, navodi Neverin.hr. Upozorenje se odnosi do subote u 6 sati. Treći stupanj označava vjerojatnost od 15% za pojavu vrlo ekstremnih vremenskih pojava u označenom području.

ESTOFEX izdao upozorenje trećeg najvišeg stupnja za dijelove Hrvatske i Slovenije zbog velike tuče i olujnog vjetra, izvor: Estofex.org

Prema pisanju ESTOFEX-a, treća razina izdana je za Sloveniju i sjevernu Hrvatsku prvenstveno zbog moguće velike tuče i olujnih udara vjetra uslijed grmljavinskih nevremena.

Za ostatak Hrvatske izdana je razina 2, koja daje nešto manju vjerojatnost ostvarenja prognoze iz razine 3, ali dodatno napominju da se očekuju veće količine kiše u kraćem vremenskom razdoblju. Za područje Jadrana razina 2 izdana je i zbog mogućnost za tornado (pijavice).

Komentari

Komentari