UOČI SVISVETIH CVJEĆARI U OČAJU! Troškovi im skočili za 30 posto, bore se da cijene ne odlete u nebo

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Dani uoči blagdana Svih svetih tradicionalno su najunosniji upravo za cvjećare. No ove, kao i protekle godine, ni cvjećarima baš ne cvjetaju ruže.

Razlog se krije u lancu globalnog poskupljenja, velikoj suši i koronakrizi, ali uz to blagdan Svih svetih obilježava se i u drugim državama, ne samo u Hrvatskoj, što proizvođači cvijeća itekako koriste te povećavaju cijene, ističu iz Udruženja obrtnika grada Zagreba te napominju kako je u odnosu na prošlu godinu došlo do povećanja troškova za više od 30%.

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

”Stanje u Hrvatskoj nije nimalo bajno, a odgovornost leži na velikom uvozu cvijeća kojeg je na našem tržištu oko 90%. Ovisnost o uvozu utječe na formiranje konačne cijene pa će samim time i naši građani morati posegnuti malo dublje u džep”, kaže nam naša sugovornica.

Borba i na tržnicama

Obišli smo zagrebački Trešnjevački plac i uvjerili se u šaroliku ponudu, ali i nešto veće cijene.

 

Foto: Goran Kovacic/Pixsell

Prodavači koje smo zatekli nisu bili raspoloženi za razgovor, složni su u jednom; kupci se žale na cijene, cvjećari se trude da ih ne podižu previše.

”Bore se da cijene ne polete u nebo, a s druge strane, troškovi su nam sve veći”, govori nam jedna od prodavačica.

Ipak, sukladno mogućnostima, svatko može pronaći nešto što mu odgovara od manjih aranžmana za 40 kuna do onih koji koštaju više od 200 kuna.

Komentari