UOČI SVETKOVINE CVJETNICE Zagrebačka nadbiskupija ukida mjere, evo što se sve vraća ‘na staro’

Foto: Hina/ Tomislav Pavlek/ tp

Zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić izvijestio je u subotu nakon odluke Stožera o ukidanju pandemijskih mjera, da se od danas, uoči svetkovine Cvjetnice, dokidaju i odredbe Zagrebačke nadbiskupije koje su se ticale bogoslužja i pastorala, uvedene zbog pandemije.

Zagrebačka nadbiskupija ukida mjere

“Nakon dvije godine života u pandemijskim okolnostima, koje su u sebi sadržavale i ograničenja propisana od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a posljedice kojih su se odražavale i na pastoralno djelovanje Crkve, s radošću najavljujem da se od danas, 9. travnja, upravo uoči svetkovine Cvjetnice, dokidaju odredbe Zagrebačke nadbiskupije koje su se ticale bogoslužja i pastorala, uvedene zbog pandemije”, istaknuo je kardinal Bozanić u javnom pismu svećenicima i vjernicima, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Premda se dokidaju i druge odredbe, kardinal Bozanić izdvaja tri, to jest one koje su, kako ističe, “vjerničkim zajednicama najviše nedostajale: od danas se pričest može primati na oba načina – na ruke i na jezik; u liturgijskim slavljima ponovno se može koristiti gesta pružanja mira, a na ulazu u crkve neka budu posude s blagoslovljenom vodom“.

Odgovornost vjernika

Kardinal Bozanić napominje kako su svjesni da će i ovaj prijelaz zahtijevati razumijevanje, strpljivost i vjerničku odgovornost. “I kao što smo prolazili kroz kušnje sužavanja načina izvanjskoga očitovanja svoje vjere, čuvajući dobro drugih ljudi, tako i dalje nastojmo gajiti istu osjetljivost, pazeći na svoje bližnje”, dodao je.

Kardinal Bozanić zahvalio je svima koji su tijekom protekloga vremena “očitovali zajedništvo Crkve i svjedočili snagu Božjega Duha u teškoćama s kojima smo se susretali.

“Molim Gospodina da to proživljeno iskustvo donese dobre plodove u čvrstoći vjere, sigurnoj nadi i djelotvornoj ljubavi”, naglasio je zagrebački nadbiskup u pismu, uz poziv svim vjernicima da “dok se pred nama otvara Veliki tjedan i mi otvorimo srca Gospodinu”.

Komentari