Univerzijada slavi 30 godina a grad Zagreb se ‘odrekao’ legendarnog Zagija

press

Univerzijada’87 Zagreb bila je projekt koji je ostao u lijepom sjećanju građana.

Ljetna univerzijada održana je u Zagrebu od 8. srpnja do 19. srpnja 1987. godine.

Nastupili su sportaši iz 122 država svijeta, bilo je prijavljeno 6423 sudionika. Pamtimo je po simpatičnom logotipu i maskoti Zagiju Nedjeljka Dragića i po sportskim objektima koji su tada sagrađeni (Košarkaški centar Dražen Petrović službeno je otvoren 30. lipnja 1987.) ili renovirani.

Iz želje za očuvanjem maskote Zagija pokrenuto je skupljanje suvenira s Univerzijade ’87. Kao uspomena na Univerzijadu odlučeno je da će se napraviti velika izložba. Sakupljale su se medalje, postere, knjige, marame, priznanja, plakete, ambalažu sponzora i mnogo drugih sitnica.

Ipak, čini se kako grad Zagreb nema namjeru sačuvati ovaj dio svoje povijesti. Prema objavi organizatora na Facebook stranici Univerzijada ’87, grad je odustao od financijske podrške izložbi.

Hladan tuš.

Na žalost Grad Zagreb je nakon prvotnog pristanka ipak odustatao od prijeko potrebne financijske podrške za izložbu povodom 30. godina Univerzijade’87 – najvećeg i najpoznatijeg događaja tog istog grada.

Zagi, ta vesela vjeverica koja je unijela boje i radost gradu te postala neslužbeni simbol Zagreba, za uzvrat od Zagreba ostaje bez boje i radosti.

Brojni građani su do danas sačuvali predmete s glavnom maskotom Univerzijade. Nažalost, izložbu povodom 30 godina Univerzijade’87, grad Zagreb nije odlučio podržati.

Zagreb.info poslao je upit Uredu gradonačelnika grada Zagreba. Odgovor ćemo objaviti po primitku.

>>>ZAGI JOŠ UVIJEK U SRCU: Nećete vjerovati što su sve Zagrepčani sačuvali od Univerzijade (FOTO)

 


Komentari