UNIŠTAVANJE ZAGREBAČKE POVIJESTI I KULTURE: Građani ogorčeni devastiranjem fontane stare 120 godina (FOTO)

Zarko Basic/ PIXELL

Oštećenje fontane na Tomislavcu uznemirilo je brojne Zagrepčane.

Trg kralja Tomislava jedan  od najljepših i građanima najdražih parkova Zagreba.  Desetljećima se nije dirao, no to se promjenilo 19. veljače.

Tada su krenuli radovi na uređenju pješačkih staza, fontane, rasvjete i zelenila. Radovi i rekonstrukcija će potrajati do 1. srpnja, a za uređenje cijelog trga bit će potrošeno oko 7,5 milijuna kuna, bez PDV-a.

“Došlo je vrijeme da se obnovi cijeli Tomislavov trg. Cilj je da to bude najljepši park u gradu i on će to biti. Umiven i osvježen. Radovi će se izvoditi u tri faze, a prva je drenaža pješačkih staza i oborinske odvodnje, slijedi rekonstrukcija fontane, a potom krajobrazno uređenje parka.”, kazao je gradonačelnik Bandić tog jutra kad su radnici uveli bagere i ostalu tešku mašineriju.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Radovi će se dotaknuti svih elemenata parka, a izvodit će se u tri faze uz stalni nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.[/box]

Rušenje fontane stare 120 godina!

U potpunu obnovu postojeće fontane prema povijesnoj matrici, s izgradnjom strojarnice i recirkuliranjem vode u bazenu, nove mlaznice, automatsku regulaciju rada i LED rasvjetu, bit će uloženo nešto manje od 2,4 milijuna kuna, piše večernji.hr.

Ona je u petak u potpunosti oštećena. Na ovaj prizor brojni su građani ostali ogorčeni s ogromnim upitnikom iznad glave.

“Ova je fontana izdržala 120 god. Do danas.”, kazali su iz platforme 1postozagrad i priložili fotografiju “rekonstrukcije”. Na to su mnogi građani doista burno reagirali i uputili žestoke kritike.

“Pa jeftinije je preseliti par fontana kod NSBa nego graditi nove, kaj je vama? Potpuno logicno.”

“Zašto je ruše? Sigurno neka genijalna projektantska ideja + izvođač od povjerenja!”

“Zakaj ju ruše, pa to je dio povijesti”

Bila bu starija i lepša“, napisali su građani koji smatraju kako se u nešto od tolike povijesne važnosti nije trebalo rušiti.

1postozagrad
1postozagrad

Tomislavac je, kako ga Zagrepčani često vole zvati, treći trg iz čuvenog kompleksa trgova i parkova okupljenih u zelenu, Lenucijevu potkovu, a jedan je od najznačajnijih i najreprezentativnijih zagrebačkih prostora.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Danas je rijetkima poznato da je Umjetnički paviljon, prije kojeg se nalazi ova fontana, jedan od prvih montažnih objekata u Europi (1895.) , te da su ga kao takvog zapravo projektirala dvojica mađarskih arhitekata, Floris Korb i Kálmán Giergl, dok su Fellner i Helmer samo napravili neke manje preinake.[/box]

ledeni-park-e1451290177986

Jednako je očaravajuć ljeti kad parovi, obitelji, građani i turisti uživaju u njegovoj ljepoti, ali i zimi kad se upravo oko ove, sad oskvrnute fontane, prostire prava ledena bajka. Kako će fontana u konačnici izgledati predstoji nam vidjeti u srpnju.

>>>MIRNA OAZA U SAMOM SRCU GRADA: Omiljeno okupljalište svih generacija (FOTO)

>>>MUTNA VODA ZAGREBAČKIH FONTANA: Bolestan iznos od 100 tisuća za hranjenje Bandićeva ega!

>>>KOMENTAR: Bandićeve „opsesije“ nisu ništa drugo nego – žilava iluzija!


Komentari