UniCredit, vlasnik Zagrebačke banke, bilježi dobre rezultate: U planu im je smanjenje izloženosti banke matičnoj Italiji

Talijanska banka UniCredit danas je izvijestila da je treće tromjesečje zaključila s neto dobiti većom za četvrtinu zahvaljujući dobiti od trgovanja i stabilnim prihodima od naknada koji su nadoknadili slabije kamatne prihode.

U razdoblju od srpnja do rujna najveća talijanska banka po imovini, vlasnica Zagrebačke banke, poslovala je s prilagođenom neto dobiti od 1,1 milijardu eura, što je povećanje od 25,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Neto dobit prilagođena je za jednokratne stavke, uključujući prodaju preostalog udjela u online banci Fineco.

I bez jednokratnih stavki bančina je neto dobit u ovogodišnjem trećem tromjesečju iznosila 1,1 milijardu eura, pokazuje izvješće. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosila je 29 milijuna eura zbog otpisa imovine u turskom ogranku i rezervacija za troškove vezane za kršenje američkih sankcija Iranu.

Prihodi su uvećani 1,7 posto, na 4,7 milijarde eura.

Neto prihodi od naknada i provizija pritom su porasli tri posto, na 1,57 milijardi eura. Neto kamatni prihodi iznosili su 2,56 milijardi eura i manji su za pet posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Neto dobit od trgovanja iznosila je 378 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 28,9 posto.

Bančine rezultate dodatno su poduprle 19,1 posto niže rezervacije za gubitke po zajmovima, od 563 milijuna eura.

U skladu sa strategijom prodaje imovine koja ne spada u osnovnu djelatnost, pod dirigentskom palicom izvršnog direktora Jeana Pierrea Mustiera, UniCredit je u srijedu navečer objavio da je prodao kompletan 8,4-postotni udio u milanskoj komercijalnoj banci Mediobanca.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju trećeg tromjesečja 12,6 posto i uvećana je za pola postotnog boda u odnosu na kraj prošlogodišnjeg rujna, zahvaljujući prodaji udjela u Finecu.

Udio problematičnih zajmova u ukupnima smanjen je na 5,7 posto, najnižu razinu među vodećim talijanskim bankama, primjećuje Reuters.

Izvješće pokazuje i da su u trećem kvartalu smanjili portfelj talijanskih državnih obveznica za 3,6 milijarde eura.

Od stupanja na čelnu dužnost u UniCreditu sredinom 2016., Mustier prodaje bančinu imovinu i pribavlja novac kako bi bilancu očistio od problematičnog duga. Sada je fokusiran na smanjenje izloženosti banke matičnoj Italiji, u sklopu strategije koja bi trebala poboljšati bančine uvjete financiranja.

Uprava će predstaviti novi poslovni plan 3. prosinca, za koji je Mustier rekao da će biti nazvan “Tim 2023”.


Komentari