Unatoč zakonskoj obvezi, svakodnevno dva nečipirana psa završavaju u Dumovcu

Photo: Dumovec

Svakodnevno dva nečipirana odrasla psa završavaju u Dumovcu. Statistika je to koju otkriva Info centar za izgubljene i pronađene životinje Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba, poznatiji kao Info centar Dumovec.

Taj info centar godišnje zaprimi 22.000 poziva građana. Uz dojave o izgubljenim i pronađenim kućnim ljubimcima tu su i dojave o pronađenim ozlijeđenim divljim životinjama.

Zahvaljujući Info centru Dumovec svaki se četvrti kućni ljubimac uspješno vraća vlasniku.

Velik problem stvaraju psi bez mikročipa. Naime, unatoč zakonskoj obvezi vlasnika da čipiraju pse, dosta je građana koji to ne čine.

„Info centar Dumovec svakodnevno prima dojave građana o psima koje opaze da lutaju zagrebačkim ulicama. Dva od tri tako pronađena psa su nečipirana. Povrh tih odraslih nečipiranih pasa građani pronalaze i odbačena legla štenadi, također nečipirana. Čipiranje mačaka nije obavezno, no u tijeku su promjene Zakona o veterinarstvu te postoje inicijative da i čipiranje mačaka bude obvezno“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u sklopu koje djeluje Sklonište u Dumovcu.

Pronađenom psu građani čip mogu očitati u najbližoj veterinarskoj ambulanti ili klinici. Mnogobrojne su koristi od takve identifikacije pasa. Ona omogućuje jednostavno vraćanje pasa vlasnicima te pomaže u sprječavanju napuštanja pasa od strane nesavjesnih vlasnika.

Photo: Dumovec

„Opravdano je očekivati da će povećanjem broja mikročipiranih pasa biti manje napuštenih pasa, pa je mikročipiranje pasa korisna mjera u propisanom osiguranju njihove dobrobiti. Izbjegavanjem mikročipiranja, posljedice i troškove neodgovornog vlasništva ne snosi (nepoznati) vlasnik nego zajednica. Svaki veterinar po zaprimanju psa u veterinarsku ambulantu ili kliniku zna da prvo mora provjeriti identitet životinje, prije bilo kojeg zahvata na njoj. Označavanje pasa mikročipom zakonska je obaveza prema Zakonu o veterinarstvu, a Zakon o zaštiti životinja propisuje i obvezu navođenja broja mikročipa u slučaju oglašavanja pasa u smislu promjene vlasništva“, kazala je Lea Kreszinger, predsjednica Odjela veterinara male prakse Hrvatske.

U Zagrebu je za nadzor čipiranja pasa zadužen Odsjek za nadzor držanja i postupanja sa životinjama Komunalnog redarstva. Kazne za nečipiranje pasa fizičkim osobama iznose između 2.000 i 6.000 kuna, a pravnim između 10.000 i 30.000 kuna.

Budući da mnogi psi odlutaju od kuće u proljeće jer osjete miris kujica koje se tjeraju, telefon Info centra Dumovec u to se doba godine užari.

Kako bi građani lakše pronašli izgubljene ljubimce te pomogli u vraćanju onih pronađenih vlasnicima, Info centar je, uz potporu Odjela veterinara male prakse Hrvatske i tvrtke Nestle Purina, pokrenuo informativnu kampanju o svojem radu. Broj telefona Info centra Dumovec je 01 2008 354, a adresa e-pošte [email protected]. Građani Info centar mogu pratiti i na Facebooku.

Info centar Dumovec djeluje već četiri godine. Prije njega taj je posao u Zagrebu obavljao Info centar Suza.


Komentari