UNATOČ KORONI I KRIZI: U Zagrebu ponovno porasle cijene nekretnina, lani čak za 8.5 posto!

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj tijekom 2020. godine bile su 7.7 posto više u odnosu na 2019., pri čemu je novogradnja poskupjela za 1.2, a postojeći objekti 8.5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji se zasnivaju na vrijednosti transakcija stambenim objektima.

Tako je i u 2020. godini nastavljen rast cijena stambenih nekretnina, koji je prisutan od 2016. godine. No rast je usporio u odnosu na 2019. godinu, kada su cijene nekretnina porasle za devet posto u odnosu na 2018. godinu.

Tijekom prošle godine cijene stambenih objekata u Zagrebu bile su u prosjeku 8.5 posto više nego 2019., na Jadranu 6.3 posto, te na ostalim područjima 10 posto više.

Cijene stambenih objekata, mjerene indeksom cijena stambenih objekata, u četvrtom tromjesečju 2020. u odnosu na četvrto tromjesečje 2019. u prosjeku su bile više za 6.4 posto.

Pritom je u četvrtom kvartalu lani cijena novogradnje bila viša u odnosu na četvrto tromjesečje 2019. godine za 0.2 posto, a postojećih stambenih objekata za 7.3 posto.

Novi objekti pojeftinili, postojeći poskupili

Na godišnjoj razini cijene stambenih objekata u Zagrebu su porasle u prosjeku za 5.9 posto, na Jadranu šest posto, dok su na ostalim područjima cijene bile više za 8.9 posto.

Cijene u zadnjem kvartalu lanjske godine u odnosu na treće tromjesečje 2020. u prosjeku su bile više za 2.5 posto.

Pritom su novi stambeni objekti u prosjeku pojeftinili za dva posto, a postojeći poskupili su 3.1 posto.

U četvrtom tromjesečju 2020. cijene stambenih jedinica u odnosu na treće iste godine u prosjeku su u Gradu Zagrebu bile više za 3.1 posto, na Jadranu za 0.6 posto, a na ostalim područjima za 5.4 posto.

Što je DZS-ov indeks cijena?

DZS-ov indeks cijena stambenih objekata mjeri kretanje tržišnih cijena stambenih objekata koja su kupila kućanstva neovisno o prethodnom vlasniku ili svrsi upotrebe. Vrijednost zemljišta uključena je u tržišnu cijenu.

Indeks obuhvaća sve raspoložive podatke o transakcijama stambenih objekata (kuća i stanova/apartmana) izražene u kunama na području Republike Hrvatske, dostavljene od Porezne uprave Ministarstva financija prema unaprijed definiranim rokovima.

Osnovni izvor podataka za izradu pondera jest vrijednost transakcija stambenih objekata kupljenih u prethodnoj godini. Ponderi su preračunani prema kretanju cijena stambenih objekata posljednjeg tromjesečja prethodne godine.

Komentari