UNATOČ EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI: Crkva u Borovju održava pričest, udvostručit će trajanje vjeronauka, roditelji su bijesni

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

U Hrvatskoj je i dalje na snazi zabrana okupljana više od 25 ljudi. Jučer su donesene i strože mjere i zabrane, no crkve su i dalje otvorene te im nije zabranjeno održavanje krizmi i pričesti.

Indexu su se javili roditelji iz zagrebačkog Borovja čija djeca imaju zakazanu prvu pričest za 25. travnja. Smeta im što crkva udvostručuje vrijeme trajanja sata vjeronauka, dok brojke zaraženih korona virusom rastu.

“Nulta ispovijed za naše prvopričesnike je u srijedu 31. ožujka u 17 sati. Molimo vas da zajedno s djecom provježbate i pomognete im napraviti ispit savjesti. 3. i 10. travnja nećemo imati vjeronauk u crkvi zbog uskrsnih blagdana. Nakon blagdana imat ćemo roditeljski sastanak i pojačane susrete. Prva pričest će biti u nedjelju 25. travnja u 10 sati”, stoji u jednom mailu koji je roditeljima stigao iz župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije, prenosi Index.

U još jednom mailu obavještava ih se kako će u tjednu prije prve pričesti sat vjeronauka trajati dvostruko duže nego dosad. Napominje se i kako vjeronauk istodobno pohađaju učenici iz nekoliko škola.

“Vjeronauk imamo subotom popodne jer ga osim učenika OŠ Borovje pohađaju i djeca OŠ Lovre pl. Matačića te drugih škola. Vjeronauk traje 45 minuta, no u tjednu prije prve pričesti trajat će 90 minuta. Vjeronauk se održava u crkvi, prvopričesnici su udaljeni jedni od drugih i trebaju nositi masku. Potrebno je dolaziti i na svetu misu nedjeljom”, stoji u drugom mailu. Index piše kako se neki roditelji protive takvim odlukama crkve.

“Osim što su djeca obvezna dolaziti dodatno na vjeronauk u crkvu, jer samo u školi nije dovoljno, odlučili su organizirati i prvu pričest 25.4.2021. Mail koji sam dobila naslovljen je na 41 roditelja. Je li potrebno raditi računicu koliko je to u konačnici ljudi?”, rekla im je jedna mama.

Osim prve pričesti, odmah nakon Uskrsa održava se i krizma. Župnik Piotr Maj za Index je rekao da se vodi računa o epidemiološkim mjerama te da će imati i krizmu i pričest ako će mjere to dopuštati.

Komentari