UMRO JE JAKOV BIENENFELD: Organizirao spašavanje zarobljenih Vukovaraca

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

U 67. godini života umro je Jakov Bienenfeld, poznati poduzetnik, potpredsjednik stranke Bandić Milan 365 i britki član Židovske općine Zagreb.

Početkom 1990-ih, Bienenfeld je slovio za jednog od najuspješnijih hrvatskih biznismena, a humanitarno se angažirao u ratnim godinama. Naime, početkom 2014. dijagnosticiran mu je karcinom bubrega, a bitku s tom teškom bolešću izgubio je dvije godine kasnije

Jakov Bienenfeld rođen je u Zagrebu, ali je zbog očeva posla u bivšoj JNA osnovnu i srednju školu završio u Beogradu. U Zagrebu je završio studij kemije i zaposlio se u Chromosu. Poduzetnički nerv nagnao ga je da se nakon pet godina upusti u poduzetničke vode.

Krajem 70-ih, Bienenfeld osniva tvrtku za unos podataka, kasnije i izradu softvera. Njegovo poslovno carstvo razgranalo se na putničku agenciju te građevinsku tvrtku, a njegova posljednja tvrtka VIP Data u 2014. imala je 48 zaposlenih, 22 milijuna kuna prihoda i dobit od četiri milijuna kuna.

Bienenfeld će ostati upamćen i kao suorganizator konvoja na trajektu Iliriji kojim se dopremala humanitarna pomoć Dubrovniku. Organizirao je i spašavanja zarobljenih Vukovaraca u Domovinskom ratu te evakuaciju Židova iz ratnog Sarajeva, uz pomoć generala Slobodana Praljka, u čiju je obranu svjedočio na Haškom sudu. Tvrdio je i da general Ante Gotovina, kojeg je također poznavao, nije kriv za ratne zločine koji su mu bili stavljani na teret pred istim sudom, piše tportal.hr.


Komentari