UMRO JE ĐORĐE BALAŠEVIĆ: Preminuo poznati kantautor u 67. godini života

FOTO: Wikimedia

Čuveni kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u 67. godini života. Podsjetimo, Balašević je prije tri dana primljen na Infektivnu kliniku u Novom Sadu gdje se liječio od upale pluća.

Đorđe Balašević rođen je 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu od oca Jovana i majke Veronike, rođene Dolenec. Njegovi su se do rata 1941. godine prezivali Balašev, djed je onda promijenio ime u Balašević.

Završio je gimnaziju u Novom Sadu 1972. godine te studirao zemljopis na novosadskom Prirodno – matematičkom fakultetu koji nije završio, nego studij prekida i pridružuje se grupi Žetva 1977. godine. U srednjoj školi htio je postati nogometaš. Nogometom se bavio, što govori u brojnim govorima, kao i u pjesmi “Prva ljubav”.

Balašević se priključio skupini “Žetva” iz Novog Sada i s njima snimio singl “U razdeljak te ljubim” koji je prodan u 180.000 primjeraka, veliki uspjeh za tadašnji jugoslavenski status. 1978. godine napušta skupinu “Žetva” i osniva vlastitu, nazvanu “Rani mraz”.

Skupina je prvi puta nastupila u Opatiji 1978. godine s pjesmom “Moja prva ljubav”. Tada se skupini priključio Bora Đorđević, kasnije poznatiji pod nadimkom Bora Čorba koji je nakon nekoliko mjeseci napustio skupinu i osnovao vlastitu, (Riblja čorba).

1979. godine osvaja prvo mjesto na splitskom festivalu s pjesmom “Panonski mornar”. Tada je počelo Balaševićevo razdoblje. 1980. godine morao je odslužiti vojni rok pa nije imao vremena za glazbu, ali uspio je napisati tekst za pjesmu Zdravka Čolića i Srebrnih krila.

Sa skupinom “Rani mraz” izveo je dvije najpopularnije pjesme poput “Priča o Vasi Ladačkom” i “Život je more”. 1982. godine napušta skupinu “Rani mraz” i počinje samostalnu pjevačku karijeru.

Prvi album izdao je iste godine i nazvao ga Pub za kojeg je dobio mnoge pohvale. Krenuo je na samostalnu turneju Jugoslavijom i održao koncert u Beogradu, koji mu je označio uspješnu samostalnu karijeru sljedećih godina.

Sljedeća dva albuma doživjela su velike uspjehe i “gurnule” Balaševića ka slavi. Proglašen je odličnim tekstopiscem i izvođačem. Album Bezdan iz 1986. godine donio mu je mnogo nagrada i dobio je velike pohvale.

Početkom rata, Balašević je prekinuo suradnju s hrvatskim kantautorom Elvisom Stanićem. Za vrijeme rata objavljuje album Jedan od onih života s pjesmama zbog kojih biva prešutno zabranjen na većini radio stanica. Balašević od početka rata zauzima posve antiratni i pacifistički stav, koji promiče u brojnim pjesmama, koncertima, govorima i intervjuima.

Nekoliko godina prije rata, 1987. izvodi pjesmu “Samo da rata ne bude” koja simbolizira himnu antiratnih stavova i odstupanje od bilo kakve pomisli ka uspostavi rata što potvrđuje i stihom “Samo da rata ne bude, ludila među ljudima, veliki nude zablude, plaše nas raznim čudima i svakoj bajci naude, da rata ne bude!”. Pjesmu izvodi s dječjim zborom.

U pjesmi “Krivi smo mi” govori o besmislu rata, i o tome kako smo mi, narodi tadašnjih zemalja dozvolili sve te strahote i pokolje, ne izrazujući svoj bunt ili nezadovoljstvo onim što vladajući čine. A pjesmu “Čovek sa mesecom u očima” posvećuje nekoliko godina prije palom Vukovaru.

Pjesmu mnogi smatraju najljepšom pjesmom o ratnom Vukovaru ikada napisanom. Nakon rata objavljuje album Naposletku. Sa svojim albumom Devedesete Balašević ismijava srpskog vođu u ratu Slobodana Miloševića pjesmom “Legenda o Gedi Gluperdi”, a pjesmom “Devedesete” Balašević govori o vremenima prije 1990-ih i o nesretnim “Devedesetima” koje su donijele sve one grozote po kojima ih pamtimo.

S tog albuma je i pjesma “Živeti slobodno” koja također spada u istu kompilaciju antiratnih pjesama i pjesama koje promiču mir. Nakon ta dva albuma, izdaje još dva albuma, Dnevnik starog momka, te Rani mraz.


Komentari