Umjesto na kavi vikend provedite na Medvednici: Osim planinarenja i rekreacije moći ćete izmjeriti krvni tlak i prekontrolirati neke od kardiovaskularnih rizika

Vikendom na Medvednicu

Zaklada „Hrvatska kuća srca“ u suradnji sa udrugom građana Društvo
športske rekreacije Aktivan život nastavlja projekt „Vikendom na Medvednicu“ koji je započeo još u svibnju, ali traje tijekom cijele godine. Svake druge nedjelje svi zainteresirani građani imat će priliku istraživati Medvednicu te se pri tome rekreirati i činiti dobro za svoje srce, ali i zdravlje općenito.

Ove nedjelje 1. srpnja, u 9.00 sati kreće se u Šestinama, a kod Šestinskog Lagvića polaznici će imati priliku izmjeriti krvni tlak te prekontrolirati neke od kardiovaskularnih rizika. Prema statističkim podacima sve je više oboljelih i pretilih Zagrepčana, pogotovo u populaciji od 25 do 45 godina. S druge strane, po Medvednici planinari, hoda ili trči samo 1 do 2 % Zagrepčana.

Projekt „Vikendom na Medvednicu“ ima za cilj tijekom cijele godine educirati što više hrvatskih građana u svim dijelovima zemlje o važnosti rane dijagnostike i prevencije kardiovaskularnih bolesti, s naglaskom na zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost, a ovaj program omogućava besplatno bavljenje rekreativnim sportom, odnosno hodanje i planinarenje po Medvednici, pod stručnim vodstvom trenera kineziologa i liječnika. Programu se mogu priključiti svi, neovisno o životnoj dobi i fizičkoj spremi, a sve informacije o projektu mogu se pronaći na web stranici www.vikendom.hr.

„Zaklada „Hrvatska kuća srca“ podržava brojne projekte koji su vezani uz rekreaciju građana. Prema naputcima Svjetske zdravstvene organizacije preporuča se minimalno 30 minuta tjelesne aktivnosti svakoga dana. To može biti šetnja, trčanje, vježbanje kod kuće ili na otvorenom, bitno je samo da se rekreirate. Vikendom umjesto da sjedite na kavi dođite na Medvednicu te učinite nešto dobro za svoje src.“, poručila je Ivana Portolan Pajić, dr.med. iz Zaklade „Hrvatska kuća srca“.

Komentari

Komentari