UMJESTO 19 KOŠTAT ĆE 30 MILIJUNA KUNA: Krenulo je ‘peglanje’ Jaruna za regatu veslača

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Regata Svjetskog kupa veslača održat će se krajem travnja na Jarunu, no iako se za ovaj događaj zna već dvije i pol godine, radovi na “zagrebačkom moru” počeli su tek ovih dana. Glasni zvukovi koje možete čuti dok šećete oko jezera zapravo su užurbani radovi na sanaciji sportskih objekata, odnosno veslačke staze, Doma sportaša i Biro regate.

Bez obnove Svjetska veslačka organizacija (FISA) ni ne bi omogućila dobivanje domaćinstva, no za pripremu se čekao posljednji trenutak.

Zato nije ni čudno što će cijena na kraju puno veća od onoga što je Grad prvotno planirao.

Natječaj je bio raspisan u lipnju lanjske godine, procijenivši da će za taj posao biti dovoljno 19 milijuna kuna bez PDV-a. Međutim na natječaj je pristigla tek jedna ponuda, ona tvrtke ING – GRAD od 31,59 milijuna kuna bez PDV-a, a koja je ocijenjena kao previsoka i natječaj je poništen, piše tportal.

U prosincu je raspisan novi natječaj, a tada je Grad procijenio radove na 26 milijuna kuna. Na natječaj su stigle dvije ponude: tvrtke Kamgrad od 30 milijuna kuna bez PDV-a i ING-GRAD-a (28,7 milijuna kuna bez PDV-a). Na natječaju je prošao Kamgrad jer je ponuda ING-GRAD-a ocijenjena kao nepravilna.

Predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza Branimir Bašić još je u svibnju prošle godine upozoravao da je ‘velika investicija neozbiljno shvaćena’ i da su i oni kao savez mogli pridonijeti tome, ali da im tada nije predočen nijedan od dva nužna projekta. A tada nisu ni mogli biti predočeni jer je iz dokumentacije vidljivo da su bili završeni tek u ljeto 2020. godine.

“Teško mi je zapravo bilo što reći jer nemam uvid u stanje stvari. Ono što znam je da se odustalo od odmuljivanja staze”, rekao je Bašić.

Krunoslav Klak, predsjednik Veslačkog saveza Zagreba i Veslačkog kluba Jarun, izrazio je nadu da će se sve završiti u predviđenim rokovima, ali i podsjetio na činjenicu da se odavno zna da je Zagreb domaćin utrka Svjetskog kupa ne samo ove, već i 2023. godine.

‘Ovo je najveće ulaganje u objekte od Univerzijade 1987. godine. Godinama se nije ulagalo i stvarano je sramotno to kako su izgledale pojedine stvari unutar objekata. Zašto se odustalo od odmuljivanja, ne znam. Pretpostavljam da bi to bio veći financijski izdatak. Valjda će se to riješiti do 2023. godine. Sada će se to ‘pokositi’ da ne predstavlja problem, ali situaciju s muljem i lopočima treba dugoročno riješiti’, objasnio je Klak za tportal.

 

Komentari