Umirovljenici u domu na Lašćinskoj cijeli kolovoz nemaju klimu: ‘Činimo sve što je u našoj moći’

Osoba starije životne dobi, ilustracija (Foto: Pixabay)

Snažno nevrijemene koje je poharalo Zagreb krajem srpnja, između 24. i 25. dana tog mjeseca, bilo je slabije od oluje iz 19. srpnja gdje je dvoje ljudi poginulo, a materijalna šteta je bila vidljiva diljem grada.

Apokaliptična oluja razorila Zagreb: Nema kvarta u kojem nije nastala šteta, hitne službe ulažu nadljudske napore da sve raščiste
No, to ne znači da i ta oluja nije bila zanemariva.

Upravo se u to vrijeme započeo čudno ponašati klimatizacijski sustav Doma za starije osobe Park na Lašćinskoj cesti. S vremenom je rashlađivanje prestalo raditi, malo po malo i to usred agonije kipućeg zagrebačkog kolovoza.

Umriovljenici u Domu Park na Lašćiinjskoj, ilustracija (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

“Od 27.07. do 07.08. postupno su prestajale raditi rashladne točke po Domu. Utvrđeno je da je udar munje napravio oštećenja u komunikacijskom sustavu. Detaljnim pregledima svih dijelova sustava koje su odradile tvrtke koje se bave određenim dijelovima rashladnog sustava, a koji su se odvijali u unutarnjim prostorima i na krovu tijekom dana, ali i do sitnih noćnih sati, utvrđeno je da je potrebno zamijeniti dio koji je moguće naručiti u Italiji, a naposljetku i da je oštećen elektronički sustav i kompresor”, objasnili su iz doma zašto korisnici doma skoro čitavi mjesec nisu imali klimu.

Dodali su da je sama dijagnostika postrojenja trajala, ali još uvijek se čeka isporuka potrebnih dijelova.

“Sve uključene tvrtke pokazale su veliko razumijevanje za naše molbe za žurnost jer smo ustanova koja skrbi o osjetljivoj kategoriji korisnika te smo uvijek imali prednost pri izlasku na teren i izvođenju radova, čak su odgođena izvođenja radova na Jadranu kako bi se posao u našem Domu što prije priveo kraju. Čim nam budu isporučeni naručeni dijelovi, tvrtke će pristupiti instalaciji i konačnom popravku klimatizacijskog sustava, a tada ćemo imati i informaciju o konačnom trošku nastalog kvara”, napomenuli su iz Doma Park.

Klima uređaji, ilustracija (Foto: Ivan Kuharic / CROPIX)

Nema popusta?

Dok se čekaju dijelovi za rashladni sustav, nešto se ipak moglo popraviti pa su se u međuvremenu pokrenuli preostali neoštećeni dijelovi rashladnog sustava.

Paklene vrućine danima prže Zagreb: Evo gdje pobjeći od užarenog asfalta

Napomenuli su i kako starijim osobama  tijekom vrućine pomažu najbolje što je moguće u ovoj situaciji.

“Sustavnim korištenjem sjenila i roleta i pravilnim provjetravanjem, uz pojedinačno korištenje prijenosnih rashladnih uređaja nastoji se održavati niža temperatura. Nepokretnim korisnicima se dva puta dnevno radi njega, prilagođene su vježbe s fizioterapeutima kako bi bile u skladu s okolnostima u kojima se odvijaju te nismo imali slučajeva u kojima bi nekome pozlilo od vrućine”, naglasili su iz doma za starije osobe.

Umirovljenik u šetnji Vodnikovom ulicom u Zagrebu (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Napomenuli su kako rashladni uređaji dodatno troše električnu struju, pa stoga  navode kako korisnice neće dobiti popust mjesečne cijene boravka u domu za kolovoz.

“No, kao što smo naveli, činimo sve što je u našoj moći da temperature za korisnike budu što podnošljivije do otklanjanja kvara”, zaključili su iz Doma Park na Lašćinskoj cesti.


Komentari