UMIJEŠAO SE I USKOK: Građevinska inspekcija zatvorila gradilište i do daljnjeg zabranila radove na Britancu

Zagreb info

Državno odvjetništvo, odnosno njihov Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), istražuje radove na uređenju Britanskog trga.

Ova informacija je nakon dojave stanara službeno za Jutarnji list potvrđena u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, čija je inspekcija do daljnjega zabranila radove.

“Građevinska je inspekcija po nalogu Državnog odvjetništva pokrenula nadzor na navedenoj lokaciji. Kako je inspekcijski postupak u tijeku, o utvrđenim činjenicama upoznat ćemo vas čim ih dobijemo”, odgovorili su iz Ministarstva graditeljstva, ne otkrivajući koji je povod istrazi.

>>>IMAMO LI AFERU BRITANAC? Struka upozorava, a Grad ignorira!

Odluka za uređenje trga na brzinu i mimo struke

Informaciju da se u priču oko uređenja toga trga umiješao USKOK, Jutarnji list je doznao među stanarima Britanskog trga, koji kažu da su se prošli tjedan istražitelji i građevinska inspekcija raspitivali o radovima.

“Čuo sam da su bili prošli tjedan na Britancu i raspitivali se nešto vezano za poslove uređenja trga. To su mi potvrdili i drugi stanari”, rekao je Siniša Bobić, predstavnik stanara u Nazorovoj 2, a potvrdu smo dobili i od jednog izvora iz gradske uprave. Upućeniji tvrde da bi, ako je istina da USKOK nešto istražuje, to moglo biti vezano za javnu nabavu i samu odluku o početku radova, jer se sve oko radova na Britancu, kažu, odvijalo prebrzo i nedovoljno transparentno.

Slanje građevinske inspekcije je navodno samo dio mnogo opsežnije istrage radova koje je naručio Grad Zagreb, a provode se pod kontrolom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, na čijem čelu je pročelnik Silvije Novak.

Tome u prilog ide i javni istup Zrinke Paladino, zamjenice pročelnika zagrebačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koja je, podsjetimo, prije tri tjedna otvoreno progovorila o sumnjivim dozvolama za podizanje zimskih terasa na Cvjetnom trgu, a u istom kontekstu spomenula je i Britanac, ističući kako se odluka za uređenje tog trga donijela na brzinu i mimo struke.

“Slična je situacija i s Britanskim trgom. Dokumentacija je urudžbirana krajem rujna i radovi su započeti. Međutim, jutros u bazi nisam našla podatke o zaključenosti predmeta, a nije ni pokrenuta obustava radova”, rekla je tada Paladino.

Sve to, dodala je, nije moglo biti pokrenuto bez odobrenja Zavoda. Institucije bi, istaknula je tada Paladino, morale reagirati.

>>>ZRINKA PALADINO RAZOTKRIVA: ‘Cvjetni trg se događa i na Britancu’

>>>RASKRINKALA JE BANDIĆA I IDE DALJE: Jednom prilikom toliko je izvrijeđao Paladino da se rasplakala

Bandić: ‘Za mjesec dana prva faza radova na Britancu bit će gotova’

Radovi na uređenju Britanskog trga prošlog su ponedjeljka prekinuti, baš nakon što je gradilište posjetila građevinska inspekcija. No, u Gradu tvrde da je razlog prekida radova čekanje na nabavku materijala za drugu fazu uređenja trga. Na upit o istrazi, iz Grada nisu ništa odgovorili.

Dan prije nego što je Jutarnji list doznao za istragu, gradonačelnik Milan Bandić je prilikom obilaska Britanskog trga izjavio da će za mjesec dana prva faza radova na Britancu biti gotova, odnosno dovršit će se rotor oko kojega će se okretati autobusi, postaviti fontana koja će biti istovjetna onoj na Radničkoj cesti, zatim šest pametnih klupa na sjevernom dijelu trga te zazelenjeti površine koje su sada prokopane. Napomenuo je i da je u drugoj fazi moguća izgradnja podzemne garaže.


Komentari