ULJEPŠAJTE NEKOME DAN: Neka Vlatka u vama probudi pravi duh Božića

Pixabay

Svake godine 5. prosinca obilježava se Međunarodni dan volontera. Proglasila ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. Vrijedni i brojni volonteri već desetljećima pomažu i uveseljavaju druge ljude, a pred Božić mnogi od nas sjete se u ovom božićnom duhu kako bi i oni mogli pomoći nekome. Postoje brojne volonterske udruge u koje se možete priključite, a na stranici Volonterski centar Zagreb svatko može pronaći nešto za sebe.

Neka vas želja za volontiranjem ne drži samo preko blagdana, sjetite se ljudi koji žive u lošim uvjetima i ostatak godine. Za njih ne postoji trenutno loša situacija.

Jedna od vrijednih volonterki je i Vlatka, aktivna volonterka na tjednoj pa čak i dnevnoj bazi. Vlatka kaže da je Međunarodni dan volontera podsjetnik da postoje oni “čudni ljudi” koji su spremni svoje znanje, vrijeme i sposobnost darovati nekome besplatno da bi ga usrećili.

“Biti čovjek koji želi pomoći i to bez ikakvih očekivanja, bilo kakve koristi za sebe. Čudno je i pomalo zastrašujuće! Volonteri nisu plaćeni jer ljubav ne možeš naplatiti i ne očekuješ zahvalnost za nju. Postoje oni koje samo ja mogu samo voljeti i u tom smislu sam nezamjenjiva, u svakom drugom jesam. Tako se ljubav pokazuje i dokazuje”, kaže Vlatka. 

Vlatka je volonterka već dugo godina, a aktivna je i u Uličnim svjetiljkama, prvom hrvatskom časopisu o beskućništvu i srodnim društvenim temama. Cijena časopisa je osam kuna, a pola od navedenog iznosa ide direktno prodavaču-beskućniku koji ga prodaje. Svi zainteresirani volonteri se mogu javiti i pomoći da prodavači dobiju novac koji im je prijeko potreban u ovo hladno, zimsko doba.

 


Komentari