ULIČNI LOKALI U ZAGREBU: Grad raspisao natječaj za najam 39 prostora

Facebook/Dolac

Za kvadrat uličnog lokala za kafić, restoran, butik ili običan kiosk u središtu grada vlasnici znaju tražiti, ali i dobiti, i po 33 eura, odnosno više od 250 kuna, a sličnu cijenu na javnim natječajima znaju postići i Grad i država.

Tako država za kvadrat lokala u Gundulićevoj od 45 kvadrata od jednog zakupca ubire 250 kuna, dok Grad u Vlaškoj za prostor od 63 kvadrata ubire 13.500 kuna, odnosno 214 kuna po kvadratu.

Cijene prema željama

Andrea Marija Brkić iz agencije Opereta objasnila je za vecernji.hr da ne postoje fiksne, a ni okvirne cijene, već da vlasnici traže koliko žele, pa tako i država i Grad.

“Ima realnih, no ima i onih koji traže velike iznose i to za velike prostore. Tu pak glavnu riječ imaju oni koji traže prostor i, ako oni imaju interes, iznajmi se i prostor od 500 kvadrata u centru po cijeni od 33 eura po kvadratu.”

Prema dostupnoj službenoj evidenciji Gradskog ureda za imovinu, najviše novca od korištenja nekog gradskog prostora zaradi se od najma lokala u sklopu Kina Tuškanac. Lokal ima 522 kvadrata, a vlasnik mjesečno u gradski proračun uplaćuje 27.700 kuna, odnosno 53 kune po kvadratu. Iako je cijena ispod tržišne, nju je smanjila veličina prostora.

Najatraktivniji i najskuplji je prostor na Dolcu

Također, Grad je raspisao natječaj za najam 39 prostora među kojima je najatraktivniji, a time i najskuplji prostor na Dolcu od 233 kvadrata za koji je početna cijena 10 tisuća kuna.

Jamčevina za taj prostor je 30 tisuća kuna, stoga je i više nego moguće bi se i cijena najma mogla približiti tom iznosu.

Građanin koji u Zagrebu ima dva lokala rekao je za vecernji.hr da je u tom prostoru nekad  bila poljoprivredna apoteka, a nova mu je namjena ugostiteljstvo. Kaže kako ima ulaganja, no prostor je dobar i sigurno ima potencijala, zanimljiv mu jer je u samom središtu grada, i to na Dolcu na koji dolaze tisuće građana, stoga će, kaže, ponudu sigurno dati.

“Probat ću ići sa što nižom cijenom, no mislim da ispod 20 tisuća nema smisla ni davati ponudu”, dodao je.

Riječ je prostoru koji se nalazi na plohi tržnice u zgradi s desne strane istočnih stuba. Osim tog prostora, Grad iznajmljuje i prostor ispod njega, na polukatu. Taj je prostor nešto manji, odnosno ima 180 kvadrata za koji je početna cijena devet tisuća kuna, a jamčevina 27 tisuća. Iznajmljuje se i 114 neuređenih kvadrata u podrumu u Berislavićevoj.

Iz Državnih nekretnina kazali su nam da su na natječaj za najam 11 poslovnih prostora pristigle ponude za pet poslovnih prostora. Najbolje je prošao prostor od 75 kvadrata u Ulici Frane Petrića, čija je početna mjesečna zakupnina za kvadrat iznosila 50 kuna, a postignuta je 95 kuna.

‘Najviše se traže lokali za modu’

Andrea Marija Brkić iz Operete rekla je da Grad i država imaju najviše slobodnih lokala po središtu grada, a da prema iskustvu zakupci najviše traže lokale od 30 do 50 kvadrata ili pak veće od 150 do 250 kvadrata. Nadalje, kaže da se najviše se traže lokali za modu, odnosno za butike, a rjeđe za ugostiteljstvo jer, kaže, poduzetnici znaju da je takvih prostora malo u ponudi.

Cijene:

CENTAR: 90-250 kn/m2

TREŠNJEVKA – MAKSIMIR: 90-115 kn/m2

NOVI ZAGREB – ŠPANSKO: 60-75 kn/m2

DUBRAVA:  ispod 60 kn/m2


Komentari