ULIČNA UMJETNOST KOJA ZAGREB ČINI ‘ŽIVIM’: Grafiti koji su na internetu postali pravi hit (FOTO)

Davor Puklavec/PIXSELL

Grafiti su svojevremeno nosili epitet najvećeg problema u gradu Zagrebu.

I dok će jedni reći kako ulična umjetnost vrlo često zna nagrditi pročelja zagrebačkih zgrada, čini se kako na neke od njih, jednostavno ne možemo ostati hladnokrvni te kako unatoč činjenici što je riječ o ”slobodnim” umjetnicima koji najčešće ”stvaraju” u okrilju noći, njihove poruke jednostavno – volimo.

Jedan takav grafit objavljen je u Facebook grupi Zakaj volim Zagreb gdje građani, osim prekrasnih fotografija sa zagrebačkih ulica, često objavljuje i ove svojevrsne ”svjedoke vremena”.

I samo te gledam, osjećaj je izvanredan… I'm just looking you, and feeling is so good… pothodnik Kajzerica – Trnsko

Posted by Sandra Hunjek on Samstag, 5. März 2016

Međutim, ovo je samo jedna od poruka na koju će Zagrepčani brzinom munje stisnuti ‘lajk’ ili ju upotrijebiti kao naslovnu fotografiju na svom Facebook profilu.

Ispod nadvožnjaka kod Savskog okretišta..fotka D.K.

Posted by Daliborka Kaurin on Freitag, 4. März 2016

Riječ grafit dolazi od talijanske riječi sgraffiare, što znači ogrepsti, a korijen joj je u starogrčkoj riječi graphein, koja znači pisati. O grafitima danas postoje brojne i često oprečne definicije, poput: grafiti su oblik prekoračenja javne upotrebe jezika i životnog prostora ili nedozvoljena umjetnost, katkad vesela, ponekad uvredljiva, nerijetko borbena i dalje prenošena, zatvorena i unapređivana.

Upravo je neuspjeh borbe s grafitima Bandić nazvao svojim porazom.

Moja Dubrava♡

Posted by Sanja Varga on Mittwoch, 2. März 2016

Mikrografit u Malešnici :-)

Posted by Mladen Sokele on Dienstag, 1. März 2016

S druge strane, iako će grafiti pronaći svoje simpatizere, činjenica je kako čak 80 posto žalbi turista u Zagrebu odnosi se na stara i grafitima uništena pročelja zgrada. Međutim, Zakon koji tereti grafitere iz 70-ih je godina, a prema njemu kazne su izražene u markama. I dok Zagreb napokon priprema akcijski plan sprječavanja šaranja po zgradama, javnost je i dalje podijeljena na one – koji grafite smatraju dijelom urbane kulture i one za koje su grafiti vandalizam, piše HRT.

Podsjetimo, u rujnu 2012. godine, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je kako su grafiti najveći problem Zagreba, naglašavajući da je hrvatska metropola šesti grad u svijetu po uređenosti, a zaustavljanjem ‘urbane gerile’ kazao je, dogurali bi znatno više.

>>> KULTNI ZID U BRANIMIROVOJ VIŠE NE POSTOJI: Zamjenili su ga jumbo plakati

GRAFITI U SVIJETU: Kritičari ih podijelili u nekoliko skupina

Zanimljivo je kako je likovni kritičar Francesco Bonami analizirao grafite u Milanu, Rimu i Napulju, a njihove autore svrstao u nekoliko kategorija: umjetnici (čiji crteži su originalni, oslikani umjetničkom rukom), karikaturisti (uglavnom banalni i stereotipni),imitatori (najčešće ružna kopija Kleeja, Miroa ili Warhola, poput grafita u Napulju), egzibicionisti (čine sve kako bi bili zamijećeni i ostavili trag, najčešće velikim potpisom nadimka, koji je posljedica nekritičnog narcizma), pisci poruka(uglavnom neoriginalni; uspoređuje ih s fotoaparatom i poručuje im da uče iz reklama, ako žele biti originalni) i vandali(neuksuno išarani stereotipni kvazicrteži bez imalo kreativnosti, često u povijesnim dijelovima grada), piše piše vjeronauk.hr.

S druge strane, francuski Le Monde navodi kako street art kod većine ljudi izaziva zbunjenost, bez jasnog stava. Rezultati istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta Groningen u Nizozemskoj ukazuju kako grafiti u 82% slučajeva djeluju ohrabrujuće na devijantno ponašanje adolescenata (onih koji ih ne čine).

Belgijski Express pak donosi intervju s Rudijem Giulianijem, koji ističe kako je nulta tolerancija na grafite smanjila stopu sitnog kriminaliteta i vjerovali ili ne, pozitivno djelovala na poštovanje socijalnih normi građana New Yorka.

Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL


Komentari