Ukraden poklopac s bunara: Voda s izvora u Bačunu puna strvina, mladić uočio uginulog miša i krticu

FOTO: Ured za upravljanje u hitnim situacijama

Zagađena voda u naselju Bačun.

U subotu 27. svibnja o pitanju kvalitete vode u naselju Bačun na zagrebačkom Markuševcu oglasio se Ured za upravljanje u hitnim situacijama. U svom su priopćenju kazali sljedeće: “Ured za upravljanje u hitnim situacijama moli sve građane koji toče i piju vodu sa izvora u Bačunu da ju ne konzumiraju do daljnjega, dok se ne provjeri kvaliteta vode.

>>> Upozorenje Zagrepčanima: Nemojte piti vodu s izvora u Bačunu

FOTO: Ured za upravljanje u hitnim situacijama
FOTO: Ured za upravljanje u hitnim situacijama

Naime, netko je ukrao željezni poklopac s bunara u kojem je izvorska voda, a nije trebalo dugo da u njemu počnu plutati strvine.

Hrvoje Kolar (27) već godinama, kao i većina stanovnika Bačuna, dolazi po čistu izvorsku vodu i prvi je primijetio da nedostaje željezni poklopac. Bunar je potom prekrio betonskim poklopcem, no ukrali su i njega, kazao je Hrvoje za 24sata. Mladić je kazao isprava nije mogao vjerovati da je netko ukrao željeznici poklopac i pretpostavio je da ga je netko možda htio prodati u staro željezo iako bi zarada bila, smatra, manja od 10 kuna.

“Nekako sam prešao preko toga i dao si truda da prekrijem bunar betonskim poklopcem. Sada kada su i njega ukrali, uvjeren sam da netko to radi namjerno. Nije trebalo dugo da u bunaru bez poklopca počnu plutati strvine. Bio sam zgrožen kad sam ih vidio”, kazao je Kolar za 24sata. Naime, kada je došao po vodu za svoju obitelj, uočio je uginulog miša i krticu, misleći da se unatoč tome što nije bilo poklopca voda još nije kontaminirala.

Hrvoje je potom zvao lovce, razne udruge i policiju, a obratio se i lokalnom radiju. Ubrzo je policija izašla na teren.

Hrvoje i njegov prijatelj Marin Matičević (29), kako bi upozorili mještane i ostale, postavili su kraj izvora natpis na drvenoj ploči da voda nije za piće. Međutim, netko je i tu ploču odnio, no napravili su novu.

FOTO_ Facebook / Marin Maticevic
FOTO_ Facebook / Marin Maticevic

“Ovdje prolaze i turisti koji piju vodu s izbora. Htio sam ih sve upozoriti da ne ugroze zdravlje. Posebno sam se uspaničio zbog svoje djece koja od rođenja piju tu vodu, čak sam im je neki dan htio odnijeti, dok nisam saznao da je zagađena. Volio bih da policija nađe one koji su to učinili jer je to stvarno veliki prijestup”, kazao je Hrvoje.

Hrvoje i Marin tvrde da su im prijatelji rekli da su ovih dana s izvora uzeli 20 litara vode i sve popili. Šokirali su se kada su čuli da je voda kontaminirana.

“Nadam se da se nisu zarazili. Pokušavam sve upozoriti da pripaze i čitaju natpise, ali ne mogu cijele dane dežurati ovdje”, kazao je Hrvoje. Zadnjih nekoliko dana nastoji više puta obići mjesto kako bi upozorio slučajne prolaznike koji se požele okrijepiti.

FOTO: Ured za upravljanje u hitnim situacijama
FOTO: Ured za upravljanje u hitnim situacijama


Komentari