UKLONJENA OPASNA NADSTREŠNICA: Stanovnici Vukovarske 52 konačno mogu mirno spavati

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Zgrada u Vukovarskoj 52, točnije njena krovna konstrukcija, uklonjena je nakon 26 dana rada na sanaciji. Podsjetimo, opasna nadstrešnica izazivala je izazvala zabrinutost mještana tog područja s obzirom da se opasno nagnula s osmerokatnice još nakon velikog potresa u ožujku. Zbog navedenog, je postojala opasnost od urušavanja na pločnik i kolnik. Inače, riječ je o zgradi Vojne mornarice koja je zaštićeno kulturno dobro.

Opasna nadstrešnica se rezala u blokove betona težine između 5 i 15 tona, te se spuštala dizalicom s vrha zgrade visine 40 metara. Nakon što je uklonjena, na isto mjesto bit će podstavljena replika nadstrešnice od lakših materijala. Projektant Berislav Medić, “navija” se da novi materijal bude polimer jer je lakši i čvršći od betona.

Operacija sanacije 240 tona teške konstrukcije završena je čak tri tjedna prije predviđenog roka, a posljednji betonski blok ispraćen je pljeskom stanara i prolaznika.

“Skinuli smo oko tridesetak blokova težine između 5 i 20 tona, a od ovih 26 dana valja oduzeti i po jedan dan tjedno kad nismo radili da bi se radnici mogli odmoriti”, izjavio je Ante Borovina iz tvrtke Spegra koja je izvodila radove.

Događaju je svjedočio i Milan Bandić.

[Uklonjena opasna nadstrešnica na Mornaričkoj zgradi u Vukovarskoj]

Zagrebački gradonačelnik zahvalio je tvrtki Spegra …

Objavljuje Grad Zagreb Službena stranicaSrijeda, 24. veljače 2021.

„Hvala suvlasnicima na strpljenju tim više što su od potresa živjeli u strahu, no na sreću ništa nije pošlo po zlu. Hvala i svim stanarima na pismu zahvale koje su uputili Gradu Zagrebu. Ovo je još jedna pobjeda hrvatskih ruku i hrvatske pameti!“, kazao je gradonačelnik.

 


Komentari