UKLONITE ZLOSTAVLJAČE ŽIVOTINJA S ULICA: Skinite ovu aplikaciju i prijavite potencijalno kazneno djelo ili prekršaj

www.igre123.com

Ministarstvo Republike Hrvatske tijekom današnjeg dana predstavilo je svoju novu aplikaciju jednostavnog naziva Policija.

Preko iste je svakom vlasniku pametnog telefona omogućeno da, uz tek nekoliko koraka i s lica mjesta, prijavi bilo kakav možebitni prekršaj ili potencijalno kazneno djelo.

Svi ljubitelji životinja odsad aplikaciju mogu iskoristiti za prijavu bilo kakvog nemara ili zlostavljanja životinje.

Sve što je potrebno učiniti je na svoj uređaj skinuti aplikaciju za vaš mobitel, čime ste spremni za uklanjanje zlostavljača životinja s naših ulica.

Aplikacija Policija dostupna je za vlasnike uređaja na Androidu, vlasnike iPhonea ili onih nekoliko koji koriste Windows Phone.

aplikacija-policija

>>>BANDIĆ OTIŠAO KORAK DALJE: Uz bazu psećih fekalija želi i odred MUP-a za ljubimce

Jednako tako, vrijedi podsjetiti – zlostavljate li ili ubijete mačku ili psa, prijeti vam godinu dana zatvora, a u nekim slučajevima i dvije. Zakon je vrlo jasan te ga pokriva članak 205. Kaznenog zakona (NN 125/11. i 144/12.) kojim je propisano kazneno djelo ‘Ubijanje ili mučenje životinja’.

U spomenutim člancima jasno stoji:

  1. Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.
  2. Tko kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini iz koristoljublja, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.
  3. Tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci.
  4. Životinja iz ovoga članka oduzet će se.

Na kućne ljubimce odnose se i odredbe Zakona o zaštiti životinja (»NN« broj: 135/06., 37/13. i 125/13.) kojim je u glavi ‘7. Zaštita kućnih ljubimaca’ (čl. 48.-50.) propisano da se kućnim ljubimcima moraju osigurati uvjeti držanja u skladu s njihovim potrebama, kao i da je zabranjeno držanje i postupanje s kućnim ljubimcima, te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a postupanje protivno ovim odredbama kažnjivo je novčanom kaznom propisanom u članku 67. stavku 1. točki 44. navedenog zakona.

Treba napomenuti i da su policijski službenici dužni postupati po svakoj dojavi građana kojom oni prijave zlostavljanje, mučenje ili neki drugi način lošeg postupanja prema životinjama te utvrditi sve relevantne činjenice potrebne za podnošenje prekršajne ili kaznene prijave. Građani inače mogu prijaviti ovakve slučajeve i pozivom na broj 192.

Više detalja o aplikaciji Policija preko ove poveznice.


Komentari