UKLJUČIO SE I EUROPOL Stručnjak za sigurnost otkrio što stoji iza dojava o bombama

Designer Outlet centar. Zbog dojave o bombi policija je evakuirala centar. (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Sinoć su Zagrepčani ponovno uznemireni dojavom o postavljenoj bombi u jednom trgovačkom centru, a ta je informacija srećom opet bila lažna. Policija je promptno reagirala te je evakuirala centar, a čine se intenzivni napori kako bi se pronašao počinitelj.

Čini se da su dojave o bombama postala zagrebačka svakodnevnica, s obzirom na činjenicu da je prošli vikend policija zaprimila čak 11 dojava o bombama u više trgovačkih centara. Inače, za kazneno djelo lažne uzbune prijeti kazna zatvora do 3 godine.

“Također, možemo potvrditi da je u tijeku intenzivna razmjena informacija s Europolom i partnerskim agencijama za provedbu zakona u inozemstvu putem međunarodne policijske suradnje”, priopćeno je iz PU Zagrebačke.

“Policija i Sigurnosno-obavještajna agencija u HR svakako bi morale ući u trag počinitelju. Nije jednostavno, ali u suradnji s ovim zemljama koje su također mete, dakle susjednim državama, treba imati otvorenu operativnu suradnju, ući zajednički u različite predmete i vidjeti može li se naći nekakva poveznica, istaknuo je za HRT stručnjak za sigurnost i kriminalist Željko Cvrtila.

“Meni se čini, obzirom da ne možemo naći nekakvu logičku poveznicu, da se radi ili o maloljetniku željnom avanture ili eventualno o psihički bolesnoj osobi, dodao je Cvrtila.

Policija umiruje građane

Zagrebačka policija nedavno je objavila opširno priopćenje povodom zaprimljenih dojava o bombama u trgovačkim centrima, gdje građane podsjećaju na oprez – ne paniku.

“Vezano uz ranije objavljeno priopćenje o zaprimljenim dojavama obavještavamo kako je u jutarnjim satima Policijska uprava zagrebačka zaprimila ukupno 11 dojava o mogućim postavljenim eksplozivnim napravama u više trgovačkih centara i drugim javnim objektima na području Grada Zagreba i to u Preradovićevoj ulici, Škorpikovoj ulici, na Ljubljanskoj aveniji, na Jankomiru, u Ulici Vice Vukova, na Rudeškoj cesti, u Ulici Rudolfa Kolaka, na Slavonskoj aveniji, na Cvjetnom trgu kao i na području Zaprešića u Zaprešićkoj ulici te na području Dugog sela u Ulici Alfreda Nobela.

Policijska uprava zagrebačka je odmah po zaprimljenim dojavama stupila u kontakt s odgovornim osobama navedenih objekata te u koordinaciji sa službenicima Ravnateljstva policije započela kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja svih relevantnih okolnosti vezano uz zaprimljene dojave. Do sada provedenim mjerama i radnjama nije potvrđena istinitost zaprimljenih dojava, dakle radilo se o lažnim dojavama.

Policija svaku zaprimljenu informaciju ili dojavu o mogućim postavljenim eksplozivnim napravama, uzima krajnje ozbiljno i s oprezom te se žurno obavljaju provjere na terenu, a tako je bilo i u konkretnom slučaju. I nadalje ćemo biti u kontaktu sa službama zaduženim za sigurnost navedenih objekata, kako bismo skrenuli pažnju na samozaštitno ponašanje i oprez te pravovremeno dojavljivanje bilo kakvih sumnjivih predmeta ili osoba.

Također, podsjećamo građane da, u slučaju zapažanja bilo kakvih sumnjivih predmeta ili osoba, o tome obavijeste policiji na 192 i zatraže intervenciju policijskih službenika koji će izaći na mjesto dojave i utvrditi činjenično stanje. Kriminalističko istraživanje se nastavlja”, piše u priopćenju.

Komentari