“Ukleto” okretište Dubec: svijetli i danju i noću

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

“Duhovito je to, znate. Em izgleda doslovno kao mjesto na kojem se skupljaju duhovi, em je baš nekako smiješno kako Grad bezveze troši naš novac na struju” govori nam Petar Capar na okretištu Dubec.

Prošlo je 20 sati, mrak je pao, ali vidimo se sasvim jasno jer zemljište na kojem se još ovog ljeta trebala smjestiti tržnica svijetli kao Betlehem. Radovi na placu Dubec, točnije na njegovu glavnom dijelu, završeni su još u kolovozu, a ono što odgađa svečano otvaranje jesu modularne kućice koje se moraju smjestiti ispod dovršenog “krova”, ali još nisu stigle niti su napravljene.

Agonija s placom na istoku grada na koji bi se, podsjetimo, trebali preseliti trgovci s tržnice Borongaj nije nova jer od samog početka gradnje ništa nije išlo glatko. Još u siječnju ove godine radnike u Dupcu posjetio je gradonačelnik Milan Bandić, koji je tada najavio da će prva faza radova biti gotova za tri mjeseca, piše Večernji list.

Nije se to dogodilo, u srpnju nam je objašnjavao predsjednik Gradske četvrti Gornja Dubrava Damir Oniško, jer nisu dozvolili vremenski uvjeti, a prije tri mjeseca prvi čovjek kvarta bio je uvjeren da će radovi u potpunosti završiti “za par mjeseci”. Radnika na tržnici zaista više nema, ali nema još ni kućica iz kojih bi trgovci trebali prodavati.

Ntječaj za njih prvi je put, podsjetimo, raspisan na proljeće, ali se na njega javila samo jedna tvrtka, objasnili su iz Grada, koja je kućice željela isporučiti za daleko veću cijenu od one koju je procijenila gradska uprava pa se od čitave nabave odustalo. Natječaj se u lipnju raspisao ispočetka, a prognoze su bile da bi do kraja godine modularni objekti za plac trebali i stići. Međutim, neće.

“Nakon izbora dobavljača i nakon isteka roka takozvanog mirovanja u postupku javne nabave, započelo je vrijeme za pripremu sklapanja ugovora s izabranim dobavljačem za izradu i montažu kućica na tržnici Dubec” poručili su iz Holdinga. Konkretno, to znači da se konačno zna tko će kućice napraviti, i to tri mjeseca nakon što je na drugi raspisani natječaj stiglo čak devet ponuda. Dostavljala su se jamstva te dokazivale stručne sposobnosti tvrtki, a brzini sigurno nije pomogla ni činjenica da je Grad dvaput ispravljao dokumentaciju natječaja.

Na kraju je Teh-gradnja dobila posao, i to još 27. rujna, ali se ugovor još nije potpisao. Kućice su, prema procjeni Grada, trebale stajati 2,75 milijuna kuna, a koštat će na kraju ipak milijun više, s tim da je 3,75 milijuna kuna, za koliko će ih raditi Teh-gradnja, najpovoljnija od devet ponuda.

“Ne znam ni je li to sad više uopće važno. Neka plate koliko moraju, idemo to završiti. Nema stvarno nikakvog smisla da ovo bude još jedan od nedovršenih gradskih objekata” upitani o novoj cijeni odgovaraju nam Zagrepčani na okretištu Dubec, kojima nikako nije jasno zašto se prostor osvjetljava ako na njemu nitko ne boravi. Ni danju, kažu, a kamoli noću. Imaju rok od četiri mjeseca

“Nema mi smisla da je svjetlo upaljeno u prostoru u koji ne možemo ni ući jer je ograđen” kaže Mirna Turković, koja je jučer na Dupcu čekala tramvaj. Smisla ima, kažu pak u Holdingu, iz kojeg navode kako je “prostor osvijetljen iz sigurnosnih razloga, i zbog zaštite objekta i zbog zaštite građana”. A bit će, ako je suditi po danu isporuka kućica, pod lampama tamo negdje do ožujka jer, kad Grad i Teh-gradnja konačno sklope ugovor, tvrtka ima četiri mjeseca da modularne kućice smjesti na buduću tržnicu Dubec.


Komentari