Ukinuto besplatno desetominutno parkiranje na aerodromu: Bijesni i taksisti i građani i putnici

Foto: Zagreb Airport

Od petka svi koji žele ući na aerodromski parking moraju platiti 27 kuna, uključujući i o ne koji se zadržavaju manje od 10 minuta. Nova je to odluka Uprave Zračne luke Franjo Tuđman koja je neugodno iznenadila vozače.

“Ukinuta je usluga besplatnog ulaska na 10 minuta”, riječi su kojima je zaposlenik aerodroma objašnjavao vozačima zašto sada moraju izdvojiti novce koje do prije par dana nisu morali.

Budući da je odluka došla bez ikakve najave, građani su očekivano bili šokirani.

Njihovo nezadovoljstvo moglo se vidjeti na svakom koraku. Dok su gunđali na putu do zgrade, plaćali karte na automatu ili pak dok su se svađali sa zaštitarima. Tih deset minuta građani su koristili kako bi pokupili nekoga tko je upravo sletio na aerodrom. Usluga uobičajena na svim aerodromima, na zagrebačkom aerodromu je vrijedila dvije godine, od njegova otvaranja. Primjerice, u Parizu, Veneciji i Beču usluga besplatnog parkiranja je 10 minuta, u Ljubljani 15, a u Budimpešti pet minuta, piše Jutarnji.

Desetminutno besplatno zaustavljanje automobilom i dalje ostaje dozvoljeno samo u Kiss & Fly zoni, gdje je dosad bio predviđen samo dolazak putnika.

Putnici će tako nakon što skupe prtljagu u prizemlju morati izaći iz zgrade aerodroma, pokretnim stepenicama s vanjske strane popeti se na prvi kat gdje ih moći čekati njihov prijevoz besplatno. Za domaće ljude možda jednostavno, ali za strance sigurno prilično komplicirano.

U Zračnoj luci nisu dali službeni odgovor za Jutarnji o razlozima ove odluke, ali iz neslužbenih izvora saznali su da je to uslijedilo zbog taksista koji nisu platili godišnju kartu za taxi stajalište, a koje se nalazi u prostoru parkirališta. Umjesto godišnje karte, oni su koristili tih deset besplatnih minuta zbog čega su često usporavali protok prometa na parkiralištu.

Tbog novonastalih troškova iz više taksi tvrtki najavili su da će razmisliti o modificiranju cijena prijevoza do aerodroma.


Komentari