Ukinute propusnice, no promet se još nije vratio u normalu: Zagrebački kolodvor otkrio koliko je linija trenutno u funkciji

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Propusnice su ukinute, međugradski prijevoz je ponovo pušten u promet, no ipak nije sve po starom.

Naime, autobusni linijski prijevoznici od jutros rade tek s 10 posto kapaciteta, odnosno autobusa, i sa svega pet posto putnika što nije dovoljno ni za pokrivanje troškova goriva.

“Situacija je neodrživa i ako ovako nastavimo poslovati mi ćemo propasti”, rekao je Hrvoje Meštrović, predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika.

Podsjeća da su tražili pomoć od Ministarstva prometa, no u rebalansu proračuna koji je Vlada usvojila prošlog tjedna autobusni prijevoznici nisu niti spomenuti zbog čega će danas tijekom dana ili najkasnije sutra ujutro otvorenim pismom zatražiti pomoć izravno od premijera Andreja Plenkovića.

Ističe da je Vlada subvencijama pomogla HŽ-u i gradskim prijevoznicima, poput ZET-a, dok za privatne autobusne prijevoznike u rebalansu proračuna nema ni kune. Autobusni prijevoznici, naime, nemaju subvenciju od države kao HŽ i ZET da im se plaća po prijeđenom kilometru, bez obzira na broj putnika, dok se privatni prijevoznici financiraju isključivo od prodanih karata za koje trenutno nema ekonomskog interesa prije svega zbog izostanka nastave u srednjim školama i na fakultetima.

Stoga smo odlučili upitati Autobusni kolodvor Zagreb (AKZ) koliko je točno linija danas u funkciji te kako će općenito izgledati rad kolodvora nakon popuštanja mjera.

“Vozni red na internet stranicama AKZ-a je ažuriran, te se vide destinacije za koje je predviđeno prometovanje. Za sada, kako je većina linija puštena tijekom prošlog tjedna, kada još nije bili informacija o ukidanju propusnica i slično, linije su dosta reducirane. Vidjet ćemo kakvo će biti stanje tijekom ovog tjedna. Trenutno smo na 20-ak posto linija u odnosu na uobičajeno stanje. Od danas, 11.05.2020. godine povećan je broj blagajni koje rade, te se vraća rad u 3 smjene”, rekli su nam iz Autobusnog kolodvora napominjući kako se sve karte mogu kupiti i online.

“AKZ tijekom pandemije cijelo vrijeme prati upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, radnicima je podijeljena zaštitina oprema, postoje punktovi za dezinfekciju, oznake za razmak koji se mora poštivati i ostalo. Našim putnicima želimo prije svega poželjeti dobrodošlicu, želimo da paze na sebe, svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih te ostalih građana, a prilikom dolaska na Autobusni kolodvor Zagreb, molimo ih da se pridržavaju epidemioloških mjera”, dodali su iz AKZ-a.


Komentari