Uhodanim ‘poslovanjem’ oštetili trgovačka društva za gotovo 34 milijuna kuna

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Policijski službenici PU zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad tri osobe (62, 50 i 28) zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta i drugih kaznenih djela.

Naime, sumnja se da su počinili kazneno djelo „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“ na način da je, 2014. godine, 62-godišnjak kao vlasnik i stvarni voditelj poslovanja društva iz Zagreba i 50-godišnjakinja kao direktorica tog društva sastavili i potpisali Sporazumni raskid Ugovora o plodouživanju na nekretninama u Škorpikovoj ulici u Zagrebu.

Na taj su način neovlašteno ukinuli pravo na plodouživanje tom trgovačkom društvu, nakon čega je 28-godišnjak u dogovoru s 62-godišnjakom istog dana sačinio novi Ugovor o plodouživanju tih istih nekretnina između sebe, 62-godišnjaka i drugog trgovačkog društva u svom vlasništvu.

Zatim su te nekretnine dane u zakup trećem trgovačkom društvu koje je na ime zakupa društvu u vlasništvu 28-godišnjaka od prosinca 2014. do veljače 2017. godine uplatilo iznos od 28.997.838,65 kn, za koji iznos je oštećeno društvo u vlasništvu 62-godišnjaka, a u korist društvu 28-godišnjaka.

Također, sumnja se da su 62-godišnjak i 28-godišnjak počinili i kazneno djelo „Prijevara u gospodarskom poslovanju“ na način da su ispostavljali mjesečne račune za komunalnu i vodnu naknadu za taj poslovni prostor temeljem kojih je to trgovačko društvo uplatilo iznos od 4.983.705,28 kn na poslovni račun trgovačkog društva čiji je 28-godišnjak direktor odnosno 62-godišnjak stvarni voditelj. Navedeni novčani iznos njihovo društvo nije uplaćivalo društvu nadležnom za komunalnu djelatnost već je isto zadržavalo za sebe.

Isto tako, sumnja se da su 62-godišnjak i 50-godišnjakinja počinili kazneno djelo „Prouzročenje stečaja“ jer su kod javnog bilježnika ovjerili popis imovine trgovačkog društva u kojem nisu naveli imovinska prava na tuđim stvarima čime su umanjili imovinu tog društva priliko stečaja.

Učinili su to na način da je 50-godišnjakinja u Ured javne bilježnice u Zagrebu, donijela na ovjeru krivotvorenu Izjavu o odricanju prava na plodouživanje te je ovjerenu dostavila u Zemljišno-knjižni odjel kako bi ishodili brisanje prava plodouživanja od strane navedenog trgovačkog društva, dok je 28-godišnjak istu ovjerenu Izjavu uporabio znajući da je neistinita dostavljanjem iste u Zemljišno-knjižni odjel u drugom predmetu.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju protiv osumnjičenih je podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.


Komentari