Uhljebi ipak ustuknuli pred Bandićem: ZGH-ovci i ZET-ovci odustali od potraživanja Uskrnice

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić na konferenciji za novinare iznio je prijedlog da se planirana sredstva za kupnju bonova za Uskrs namijenjena za djelatnike gradskih upravnih tijela, ustanova i trgovačkih društava u vlasništvu Grada i njihovih podružnica, uplate na poseban račun koji je otvorio Grad Zagreb za saniranje posljedica potresa.

Riječ je o više od 24 tisuće djelatnika, a uskrsnica predviđena temeljem Kolektivnog ugovora iznosi 600 kuna po radniku, odnosno oko 14,5 milijuna kuna.

Sindikati Gradske uprave, gradskih ustanova, zavoda i službi, uključujući i vatrogasce, dali su svoju suglasnost. Gradonačelnik je pozvao predstavnike sindikata iz Grupe Zagrebački holding te ZET-a i Velesajma da bez puno razmišljanja učine isto i pridruže se ovoj mjeri zajedništva i solidarnosti, napominjući kako s obzirom na kriznu situaciju, nabave i podjele bonova za Uskrs svakako neće biti.

Inzistiranje na Uskrsnicama koje je bilo aktualno još danas prijepodne duboko je nemoralno. Kao građani, zahvalni smo vozačima i drugim ZET-ovim zaposlenicima, jednako kao mnogim vrijednim zaposlenima u Zagrebačkom holdingu koji čiste naše ruševine, smeće, održavaju infrastrukturu. Međutim, poruka građana im je: Niste jedini i sami na svijetu! U Zagrebu je mnogo stanovnika ostalo bez posla i trebati će im gradska financijska pomoć. Uostalom, osim vas, rade i brojni drugi: pekari, prodavačice, taksisti, mnogi drugi “nevidljivi” ljudi, i na kraju, mi novinari.

Kao dodatnu mjeru, gradonačelnik je pozvao zaposlenike Gradske uprave,  gradskih ustanova i društava, koji imaju plaću dva puta veću od prosječne, da 20 % od svoje plaće doniraju u Zakladu solidarnosti ili za sanaciju šteta od potresa. 

Komentari