UHIĆEN JULIAN ASSANGE! Pao nakon sedam godina, britanska policija hitro došla po njega

Screenshpt/( RT UK

Londonska policija uhitila je u četvrtak ujutro osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji je prije gotovo sedam godina dobio utočište u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, nakon što mu je Ekvador ukinuo azil, prenose britanski mediji.

“Juliana Assangea (47) uhitili su danas, u četvrtak 11. travnja, policajci Metropolitanske policije u ekvadorskom veleposlanstvu”, priopćila je policija.

“On je odveden u pritvor u policijsku postaju u središtu Londona gdje će biti do izlaska pred Westminsterski sud.”

Dodaje da je ekvadorska vlada ukinula Assangeu azil i da je ekvadorski veleposlanik osobno pozvao policajce u veleposlanstvo.

Ekvador je ukinuo diplomatski azil Assangeu zbog opetovanog kršenja međunarodnih konvencija, izjavio je prethodno ekvadorski predsjednik Lenin Moreno.

On je rekao kako je Ekvador dobio britanska jamstva da Assange neće biti izručen u zemlju koja bi mu mogla izreći smrtnu kaznu.

WikiLeaks, pak, tvrdi da je Ekvador ilegalno ukinuo azil Assangeu, koji je gotovo sedam godina proveo u veleposlanstvu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, i time prekršio međunarodno pravo.

Assange je uhićen na zahtjev švedskog tužiteljstva koje ga godinama želi ispitati zbog navodnog seksualnog zlostavljanja.

Švedske vlasti optužuju ga po jednoj točki optužnice za nezakonitu prisilu, po dvije točke za seksualni napad i po jednoj točki za silovanje, a sve to počinio je navodno u kolovozu 2010.

Assangeov odvjetnik rekao je da će se boriti protiv izručenja Švedskoj.

Ekstradicijsko saslušanje očekuje se u iduća tri tjedna. Bude li izručen Švedskoj, pravno bi mogla biti moguća izručenja i u druge zemlje, uključujući SAD, navodi Guardian.

Assange je pripremio video izjavu za javnost koja će biti objavljena na internetu kasnije tijekom dana.

Komentari