Ugroženo zdravlje djece? ‘Školska torba mog djeteta postala bi bitna da sam mu na ruksak nalijepila slovo U ili petokraku’

FOTO: Marijan Susenj/PIXSELL

Počela je još jedna školska godina a problemi s preteškim torbama još uvijek su aktualni.

Početkom svake školske godine, ponavlja se isti problem koji muči roditelje i školarce već godinama. Bez obzira na apel roditelja da se po pitanju težine torbi nešto učini, svake godine sve je više udžbenika s popratnim vježbenicama, bilježnicama koji školske torbe čine sve težima.

Jedna majka izrazila je svoju zabrinutost na Facebook stranicama Vlade Republike Hrvatske:

Poštovani, danas je moje dijete, teško 33,5 kg krenulo povijeno pod torbom težine 6,5 kg u peti razred. 

Pretpostavimo li da je prosječna težina članica/člana vlade 90 kg i da svaki dan na posao i s posla na leđima nosite ruksake od 18 kg, kakva bi to utjecaja imalo na vaše zdravlje i radni optimizam? Biste li zadovoljno pili kavu na sjednici vlade ili donijeli Odluku o hitnom rasterećenju prepoštovanih vam leđa, Zaključak o primjeni mjera spašavanja članova od skolioze ?

Znam da bi vam školska torba mog djeteta postala bitna da sam mu na ruksak nalijepila slovo U ili petokraku, no uvjeravam vas da je težina školske torbe učenika u Hrvatskoj puno, puno bitnija. Pretpostavljam da vam u ovom trenutku odgovara djeci pokazati da vam NIJE stalo i da se nauče biti pognuta ali ja želim svoje dijete naučiti da uspravno kroči ovom zemljom.

Vi ste samo i ove školske godine jasno dali do znanja: djeco, nas – Vladu RH zaista nije briga za vas! Bravo!’

Teret na leđima opasan za zdravlje

Majka djeteta je s pravom zabrinuta. Njeno dijete na leđima nosi 20% svoje težine, što je veliko opterećenje za kralježnicu.

Preporuka težine torbe za djecu školske dobi trebala bi biti od 10 – 15 %, dok prema najnovijim istraživanjima težina torbe trebala bi biti oko 10%. 

Prevelika težina torbe utječe na nepravilno držanje djeteta te njegovu pognutost tijela. Bolovi u donjem dijelu leđa posljedica je neravnomjernog rasporeda težine tijela na kralježnici. Navedeni problemi u konačnici mogu izazvati devijaciju kralježnice i skoliozu. Osim kralježnice, veliko opterećenje negativno utječe i na mišićnu strukturu.

Prema novijim istraživanjima čak 30% adolescenata ima problem s nepravilnim držanjem, što može biti posljedica preteških torbi u ranijoj dobi.‘, rekla je dr.sc. Jadranka Pavić.

Ovi podaci su vrlo zabrinjavajući zato što je zdravlje djece svakodnevno ugroženo. Danas djecu želimo naučiti da se bave sportom, da se zdravo hrane i brinu o svom zdravlju. Nažalost, nošenje teških torbi još je nedovoljno aktivna tema po pitanju zdravlja.

Problem koji traje oduvijek

Nošenje teških torbi nije problem koji muči samo današnje školarce. Prema iskustvima brojnih generacija, najveća noćna mora bile su upravo preteške torbe.

Sjećam se svoje školske torbe, koja je iz godine u godinu bila sve teža. Svaki sam dan pazila da ponesem sve što je potrebno za nastavu. Jedan dan sam se osjećala preumorno za nošenje svih udžbenika, vježbenica i bilježnica, te sam odlučila ostaviti vježbenice kod kuće jer ih ionako nismo ispunjavali na školskom satu.

Kako to uvijek biva, baš taj dan je profesor iz zemljopisa odlučio provjeriti dal’ ispunjavamo svoje vježbenice za zadaću. Naravno, oni koji ih nisu imali sa sobom, dobili su jedinice. Došla sam doma uplakana jer mi je to bila prva jedinica u životu. Sva sreća, moji se roditelji nisu ljutili te sam kasnije ispravila ocjenu.‘, rekla je naša čitateljica Klara.

Ovakvih i sličnih priča ima mnogo. Djeca osjećaju da je njihovo tijelo opterećeno te s vremenom gube volju i želju za odlaskom u školu. Umjesto da se proziva one koji nisu u stanju učiniti nešto po ovom pitanju, kažnjava se djecu.

Je li itko zainteresiran za ovaj problem ?

Problem preteških torbi postojao je prije 15 i više godina, a nije se promijenio do danas. Bez obzira na upozorenja roditelja i liječnika, djecu se ne štiti od ove potencijalne opasnosti za zdravlje. Dio škola prepoznao je ovaj problem, te su uveli školske ormariće. Ipak, postavlja se pitanje zašto svaka škola nema ormariće ili mehanizam kojima bi se rasteretilo učenike.

Dok grad ulaže mnogo novaca u školske odore, a oko njih se još uvijek vode žustre rasprave, na leđima djece ostaje teret koji im ugrožava zdravlje.


Komentari