Ugovor od 44 milijuna bez suglasnosti Upravnog vijeća: Ravnatelj KB Dubrava pred smjenom

Wikimedia

Sljedeći se tjedan UV-u mora očitovati ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava dr. Toni Kolak te objasniti zašto je potpisao ugovor od 35 milijuna bez suglasnosti Upravnog vijeća.

U utorak 21. veljače pet članova Upravnog vijeća pokrenuli su postupak izglasavanja nepovjerenja ravnatelju zbog tog poteza dr. Kolaka, s tri glasa naprema dva. O njegovoj će smjeni glasati nakon očitovanja, piše Večernji list.

Radi se o ugovoru u sklopu javne nabave i energetske obnove, kojim bi se trebala smanjiti enormna potrošnja vode u bolnici, koja mjesečno premašuje 800 tisuća kuna.

Izvori otkrivaju za Večernji list da je taj posao ugovoren još prije koju godinu te da je od samog početka bilo jasno da ne ide u prilog interesu bolnice, naprotiv, nepovoljan je, stoga su uslijedile anonimne prijave DORH-u i USKOK-u. Predmet je dospio na sud, no današnji da je ravnatelj povukao i aktivirao.


Problem teče još od 2014. godine

Predsjednica Upravnog vijeća KB Dubrava, HDZ-ova zastupnica i šefica saborskog Odbora za financije Grozdana Perić potvrdila je za Večernji list da je riječ o spornom ugovoru iz 2014. godine. Ugovor je, kazala je, na 35 milijuna kuna plus PDV, a problem s njim, dodaje predsjednica UV-a, teče još od 2014. godine i bio je predmet upravnog spora.

“Ravnatelj se mora očitovati zašto ga je potpisao bez suglasnosti Upravnog vijeća, koje smatra da to nikako nije mogao. Nakon toga se u suradnji s Ministarstvom zdravlja odlučuje hoće li biti razriješen”, kazala je Perić.

Ravnatelj dr. Toni Kolak poručio je da će o slučaju rado govoriti ukoliko dođe do smjene.

‘Zakon će reći svoje’

Dr. Milan Kujundžić došao je na mjesto ministra zdravstva upravo iz KB Dubrava, u kojoj je vodio Zavod za gastroenterologiju i dobro je upućen u cijelu situaciju. Podsjetio da je suglasnost UV-a nužna ako je riječ o vrijednosti većoj od 300 tisuća kuna, no i suglasnost Vlade ako prmašuje pet milijuna kuna.

“Ja se nadam da će docent Kolak priložiti suglasnosti, u protivnom, bojim se da će zakon reći svoje“, kazao je ministar Kujundžić, koji je ravnatelja upitao kako je to mogao potpisati, na što mu je dr. Kolak odgovorio da je – jednostavno mogao.

Pročelnik Zavoda za neurokirurgiju prof. Darko Chudy mogući je novi ravnatelj. Kazao je da da takvu ponudu nije dobio, no da je njegova primarna ambicija da bude ozbiljan neurokirurg, stoga nije pretjerano “zagrijan” za mjesto ravnatelja.

Komentari