UGOSTITELJI SE POBUNILI: Horvatinčiću odobrili, a njima odbili dozvolu za postavljanje terase

Sindikat biciklista/ Luka Stanzl/PIXSELL

Dio kafića u središtu grada mora maknuti otvorene terase zbog adventskih kućica koje će se postaviti i raditi od 26. studenoga sve do 8. siječnja 2017.

Zagrebački gradonačelnik poručio je da se pusti ljude da rade svoj posao.

“Živim zato da svi imaju podnice onako kako Bog zapovijeda, sa zagrebačkim štihom”, odgovorio je jučer na pitanje zbog čega je kafiću MY Way, koji je u vlasništvu obitelji Horvatinčić, dopušteno postavljanje drvene terase koja će zauzeti dio Cvjetnog trga.

Horvatinčiću se dopušta postavljanje drvenih podnica, a samo nekoliko desetaka metara dalje u Margaretskoj ulici situacija je potpuno drugačija jer to isto nije dopušteno kafiću i noćnom baru Peper. Postavljanje podnica na vanjskoj terasi zatražio je i kafić Flores u Petrićevoj ulici, no ni oni nisu dobili blagoslov gradskih službenika, stoga je te sreće bio samo Horvatinčić.

Negativan odgovor za ova dva kafića obrazložen je na posljednjim aktima gradonačelnika u kojima se navodi, u slučaju Pepera, da podnica nije unutar rješenja za korištenje javnih površina, dok je zahtjev vlasnika Floresa jednostavno odbijen. Istim aktima, Horvatinčiću je zahtjev odobren.

>>>ZA NJEGA PRAVILA NE POSTOJE: Horvatinčićeva konstrukcija na Cvjetnom krši gradski pravilnik? (FOTO)

FOTO: Facebook / Sindikat biciklista
FOTO: Facebook / Sindikat biciklista

(Ne)jednaki uvjeti

Ugostitelji su iznenađeni odgovor jer ne shvaćaju zašto Horvatinčićev kafić ima pravo na podnicu, a oni ne.

Naime, djelatnici Pepera prije mjesec dana morali su ukloniti svoju podnicu jer se nije nalazila unutar rješenja, piše Jutarnji list.

“Sada su nam rekli da će se iduće godine ona nalaziti u rješenju pa ćemo svi moći imati i drveni pod”, kažu iz Pepera. Oni samo žele jednake uvjete.

U istoj su situaciji i njihove kolege iz kafića Flores.

“Produljili smo dozvolu za postavljanje terase, ali smo tražili i da postavimo drveni pod. Odbili su nam, a eto, Horvatinčiću nisu”, požalili su se.

Osim toga, aktima gradonačelnika odlučeno je da neki kafići u strogom centru grada, oko Cvjetnog trga, moraju ukloniti svoje vanjske terase.

>>>HORVATINČIĆ NE ODUSTAJE: Terasa na Cvjetnom opet niče (FOTO)

Sindikat biciklista/ Luka Stanzl/PIXSELL
Sindikat biciklista/ Luka Stanzl/PIXSELL

Raskinut ugovor o korištenju javne površine

Kafićima Stamp u Miškecovom prolazu, Kavanici u Varšavskoj i Pan Pek Caffeu u Petrićevoj raskinut je ugovor o korištenju javne površine zbog održavanja Adventa, a na mjestu gdje se nalaze njihove terase bit će postavljene adventske kućice. U Stampu su prihvatili gubitak terase jer, kako kažu, zimi ih ionako ne koriste toliko, a u Pan Peck Caffeu djelatnice nisu ni znale da će morati micati terasu koja se ove godine tek postavila.

U Kavanici su čuli za ovakvu odluku, no još ne znaju hoće li je Grad realizirati. Kažu da su predali zahtjev za produljenje dozvoel za terasu, a u obrazloženju stoji da bi odgovor trebali dobiti u roku deset dana, no prošlo je dvadeset, a oni i dalje ne znaju hoće li imati terasu ili ne.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Prema Odluci o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina stoji da Grad može jednostrano raskinuti ugovor ako je javnu površinu potrebno koristiti za sadržaje koji su od interesa za grad, a nisu se mogli predvidjeti u vrijeme sklapanja ugovora ili ako javnu površinu treba privesti drugoj namjeni.[/box]

Postavljanje terase unatoč volji građana

U ovom slučaju se radi o Adventu, ali ugostitelji ne znaju hoće li im ugovor biti obnovljen ili će gradonačelnik ponovno promijeniti svoje mišljenje.

Podsjećamo, prije samo šest tjedana Bandić je prvo dozvolio postavljanje terase s nadstrešnicama na Cvjetnom, kada je tvrdio da terase kafića My Way uljepšavaju trg, no drugi je dan promijenio mišljenje i poručio da se iste terase uklanjaju jer nagrđuju izgled trga.

Nakon prosvjeda građana konstrukcija je maknuta, a događaj je eskalirao oglašavenjem Zrinke Paladino i njenog raskrinkavanje pozadine postavljanja sporne terase. Gradonačelnik je tada najavio smjene odgovornih, ali i dodao kako će s građanima i strukom potražiti rješenje.

>>>RASKRINKALA POZADINU DOGAĐAJA NA CVJETNOM I PORUČILA: ‘Vjerojatno će me udaljiti!’

Smjena nije bilo, a po svemu sudeći, gradonačelnik je rješenje našao i Tomislav Horvatinčić opet se vraća na Cvjetni. Unatrag nekoliko godina dolazilo je do pokušaja postavljanja terase, u njegovom vlasništvu  i to na istoj lokaciji, no terasa je svaki put kršila pravilnik Grada o postavljanju otvorenih terasa.

Isto tako, gradonačelnik je svaki put obećavao da se terasa više neće vraćati, no isto je ponovljeno 2013., ali i prije nešto više od mjesec dana. Izgledno je da poduzetnik ne odustaje te da će se terasa postaviti unatoč volji građana, ali i gradonačelnikovim pustim obećanjima.

>>>ŠTO SE DOGAĐA NA CVJETNOM? ‘To više nije grad u kojem sam rođen’ (FOTO)


Komentari