UGLEDNI NOVINARI STIŽU U ZAGREB: Skupština Europske federacije novinara trajat će iduća dva dana

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U petak i subotu pod sloganom “Bolja zaštita novinara”, u Zagrebu će se održati godišnja skupština Europske federacije novinara (EFJ). U fokusu skupa bit će pritisci na medije, progon novinara i novinarskih druga u Bjelorusiji, spašavanje novinara iz Afganistana te poboljšanje zaštite novinara u Europi.

Okupit će se stotinjak uglednih novinara, predsjednika novinarskih organizacija i sindikata iz cijele Europe a skupština će se održati u Novinarskom domu.

Na otvorenom dijelu održat će se dva panela.

U petak će u sklopu prvoga ‘Pritisci na novinare i medije u regiji’ strukovne novinarske udruge iz regije predstaviti Indeks sigurnosti novinara, alat za mjerenje promjena u okruženju koje izravno utječu na sigurnost novinarki i novinara te ostalih medijskih radnica i radnika u obavljanju svog posla, najavljuju organizatori.

O trendu polarizacije publike govorit će se na okruglom stolu u subotu pod geslom “Novinarska i novinska publika u vremenima polarizacije: lekcije iz projekta ‘The Illiberal Turn'”, na kojem će sudjelovati Sabina Mihelj i Vaclav Stetka s britanskog Sveučilišta u Loughboroughu.

Predsjednik RH Zoran Milanović, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregard te domaćini u ime SNH Maja Sever i HND-a Hrvoje Zovko uvodno će se obratiti izaslanicima europskih novinarskih udruženja. Okupljenima će se obratiti i Andrei Bastunets predsjednik Bjeloruskog udruženja novinara, koje je nedavno ukinuo bjeloruski Vrhovni sud.

“Svjesni smo da su se sloboda medija i radni uvjeti novinara posljednjih godina opasno pogoršali u Hrvatskoj, ali i na Balkanu uopće. Važno je da međunarodna zajednica novinara pokaže solidarnost svojim prisustvom u Zagrebu”, poručio je predsjednik Europske Federacije novinara (EFJ) Blicher Bjerregard.

“Želimo biti ovdje i pozvati hrvatske vlasti da ozbiljnije shvate slobodu građana te zemlje u pristupu besplatnim, neovisnim i etičnim informacijama. Višestruki pritisci na novinare, uključujući i zloupotrebu kaznenog progona, moraju prestati”, dodao je.

Inače, EFJ je najveća novinarska organizacija u Europi, a okuplja više od 320.000 novinara u 72 organizacije iz 45 zemalja. Skupština EFJ-a održavaju se svake godine, a izostala je jedino 2020. godine zbog pandemije koronavirusa.

Komentari