UGASIO SE RADIO 101. Omiljeni voditelji teško su susprezali suze, slušatelji poručili: ‘Hvala vam, više neće biti isto’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon 37 godina emitiranja, u ponedjeljak točno u ponoć ugasio se Radio 101. A onda je na čuvenoj frekvenciji zasvirala tišina…

Posljednjih nekoliko sati prije samog kraja posebno je bilo emotivno, a inače uvijek vedri i zafrkanciji skloni voditelji Ifka i Šaman jedva se susprezali suze pozdravljajući se s razočaranim slušateljima. Bila im je to posljednja prilika za naručiti pjesmu na kultnoj Stojedinici.

“Sad mogu ugasiti radio i iskopčati ga iz struje”, rekla je u eteru jedna vremešna gospođa. Drugi su se pak prisjetili kako i dalje sjede u istoj sobi kao prije 20 godina, slušajući istu radio stanicu.

“Hvala vam na svemu. Ovo je kraj jedne ere. Više ništa neće biti isto.”


Posljednja tematska emisija prije gašenja Stojedinice bila je legendarna Rock antologija, a kao posljednja pjesma u cijelosti puštena je Always Look on the Bright Side of Life od Monty Pythona.

“Vraćamo se brzo”, poručila je novinarska ekipa koju ćemo i dalje moći slušati preko streama, a nakon toga zasvirao je jingle: “Ja sam rodna gruda svih valova – 101”.

A kako je Stojedinica ponovno došla do zida objasnili su prije nekoliko dana na Facebooku.

“Kako cijelo vrijeme govorimo da bez vas ne bi bilo ni nas, te kako ste VI naš ’12. igrač’, bilo bi fer da i taj igrač zna o čemu se radi. Agencija za elektroničke medije poništila je natječaj za koncesiju i od 31. svibnja Radio 101 gubi pravo emitiranja. Od Agencije bezuspješno tražimo da nam privremeno dozvoli emitiranje do kraja novog natječaja za koncesiju. U protivnom, od utorka, 1. lipnja, na 101.0 MHz slušat ćemo – tišinu.

Jedino što želimo je nastaviti raditi svoj posao – zajedno s vama.

Vaši: Ifka, Šaman, Renata, Ivonna, Nina, Slavin, Andrea, Iva-Mila, Mislav, Tibor, Petra B., Petra T., Julija, Azer, Dubravka, Teta, Milan i Leo”, objasnili su.

‘Zaposlenici ne predstavljaju upravu’

Prije deset dana Vijeće za elektroničke medije (VEM) odbacilo je njihovu ponudu za koncesiju za frekvenciju 101 MHz kao nevaljanu. Kako su naveli, dokumentacija koju su dostavili s radija nije udovoljala formalnim uvjetima i nije bila potpuna.

Od tad je trajala borba zaposlenika radija koji su tražili izdavanje privremene koncesije kako bi mogli nastaviti s emitiranjem do novog natječaja i eventualnog dobivanja nove koncesije. No, to im je odbijeno iako su im u VEM-u obećali u što kraćem roku raspisati novu obavijest o namjeri davanja koncesije za obavljanje djelatnosti pružanja medijskih usluga radija na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, što se zasad nije dogodilo.

Zaposlenici su ranije naglašavali kako ne predstavljaju upravu Radija 101 i vlasnika Thomasa Alexandera Thimmea te su isticali kako radnici nisu odgovorni za njihov propust u prijavi za koncesiju. Thimme je cijelo vrijeme tvrdio da je prijava bila potpuna, a nije isključivao ni da bi cijela stvar mogla završiti na sudu jer bez njih, kako tvrdi, na tržištu neće biti pluralizma.

No, Vijeće za elektroničke medije tvrdi kako Radio 101 kao ponuditelj nije u zakonskom roku dostavio potvrdu nadležne porezne uprave da su podmirene sve obveze poreznog obveznika po svim osnovama, a tu je potvrdu dostavio naknadno, 6. svibnja, što je bilo izvan zakonskog roka. Jesu li tek tada bila podmirene sve porezne obveze Radija101, zasad nije poznato.

Vlasnik najavio novu prijavu

Osim toga, uvidom u dokumentaciju VEM-a utvrdilo se da Radio 101 ne zadovoljava ni minimalne financijske uvjete u svojoj ponudi jer ne može osigurati propisana početna financijska sredstva za rad dovoljna za podmirenje troškova tromjesečnog poslovanja, prema poslovnom planu.

Prema tom poslovnom planu ukupni rashodi za 2021. planirani su u iznosu od gotovo 3,2 milijuna kuna te stoga planirani rashodi za tromjesečno poslovanje iznose nešto manje od 800.000 kuna.

Iako je Thimme najavio da će se prijaviti na novi natječaj za radijsku koncesiju, dok on ne bude raspisan i na temelju njega ne dobiju novu dozvolu za uporabu radiofrekvencijskog spektra, Radio 101 će se ugasiti.

Komentari