Udruge Štromaru: ‘Držite se zakona i srušite GUP!’

Boris Kovacev / CROPIX

Devet građanskih inicijativa i udruga predalo je u utorak otvoreno pismo ministru graditeljstva Predragu Štromaru u kojem ga traže da postupi po zakonu i onemogući donošenje zagrebačkog GUP-a, jer nacrt iz lipnja nije u skladu s demokratskim procedurama i protivi se strukovno usvojenim načelima.

“U pismo smo naveli sve zakonske točke koje se krše, a ima ih dosta i tražimo da se kompletna procedura ovog sramotnog GUP-a obustavi jer postoje pravne osnove za to. Mislimo da bi ministar trebao poslušati naše mišljenje ako će se držati zakona i na čelu je institucije koja donosi najvažniju odluku”, kazala je predsjednica Udruge građana Siget Gordana Pasanec.

Ističe da je cijela procedura problematična te tvrdi da GUP ne bi išao na drugu javnu raspravu da se resorni ministar Štromar držao zakonske procedure.

Naglasila je da “niti kozmetički prepravak” GUP-a nije u skladu s Prostornim planom Grada Zagreba. “Krši se Zakon o javnom informiranju građana, zakoni vezani za antene jer će teleoperateri moći postavljati antene gdje ih volja i na visini. Ruši se plan vezano za Hipodrom koji postoji 70 godina i koji je mogao biti realiziran, ali je Bandić dolaskom na vlast to zaustavio i izgubili smo važnu instituciju”, kazala je Pasanec.

Udruge i inicijative koje potpisuju pismo – Udruga građana Siget, Inicijativa Samoborček, HUZEZ – Hrv. Udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja, Udruga za zaštitu okoliša Resnik – Uzor, Udruga za zaštitu okoliša – eko Zagreb, Udruga “Eko 2000” – Podsused, Braniteljska udruga Vidra – veterani i društvena akcija, Inicijativa “Ne ogradi oko kvarta” Travno i Zeleni Vrbani  očekuju da će Štromar onemogućiti donošenje GUP-a.

“Od 1. siječnja 2020. Hrvatska i Zagreb automatski kao glavni grad smo predsjedatelji EU. Mislim da niti premijeru niti ministrima ne ide u prilog da europarlamentarci i gosti i političari svakodnevno gledaju demonstracije, a mi ćemo se potruditi da ih bude što više i da budu što jače protiv bahatosti i netolerancije gradonačelnika. Potrudit ćemo se da to itekako čuju i vide”, poručila je Pasanec.

Uz pismo, udruge su pozvale ministra da u četvrtak, 22. kolovoza dođe kod spomenika Većeslava Holjevca gdje će pripremiti performans povezan s otvorenim pismom. “Taj dan je rođendan gradonačelnika koji je izgradio sve ono što Milan Bandić ovim GUP-om želi rušiti”, istaknula je Pasanec.

Ministar Štromar izjavio je nakon kratkog sastanka s udrugama da mu je drago da su se građani uključili i govore o tome u kojem smjeru bi se trebao razvijati Zagreb, prvenstveno prostorno-planski.

Istaknuo je da će njegovo ministarstvo provjeriti da li je GUP u skladu s Prostornim planom Grada Zagreba i da li su procedure napravljene po zakonu.

“Kada dođe prijedlog GUP-a kod nas mi ćemo ga pregledati i naše stručne službe će analizirati da li je sve u skladu sa zakonima i procedurama i donijet ćemo naše mišljenje”, naglasio je.

Nije konkretno odgovorio hoće li koalicijski odnosi utjecati na njegovu odluku, poručivši da neka svatko radi svoj posao.

Štromar nije želio komentirati to što je policija danas ušla u kuću bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića na otoku Braču u sklopu Uskokovih izvida zbog informacija o aferama s nekretninama i prenamjenama zemljišta o kojima se posljednjih mjeseci opširno izvještavalo.

“Istrage se provode, za to su zadužena nadležna tijela”, kazao je. Dodao je da je odluka Predsjedništva HNS-a bila jasna – svatko tko koristi svoj politički položaj kako bi imao materijalnu dobit – “to nije moralno i treba sankcionirati”.


Komentari