Udruge roditelja – odgojitelja su zadovoljne: ‘Velika je stvar što je sud potvrdio štetnost odluke, ali treba pričekati ocjenu zakonitosti’

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Ana Marija Berbić Lacko, osnivačica je udruge Huro, koja je u pravnu borbu za prava roditelja odgojitelja uključena od samog početka. Zajedno sa inicijativom U djeci je budućnost, predali su podnesak Visokom upravnom sudu, koji je zbog kompleksnosti teme suđenja, odlučio obustaviti Odluku o ukidanju mjere sve dok ne ustanovi zakonitost.

“Osjećamo se ponosno ali ne euforično, ovo je prvi korak i satisfakcija reakcijom suda i dao je potvrdu kontra onome što je grad tvrdio, a to je da pojedinačna rješenja nisu temeljna na zakonu”, rekla nam je Berbić Lacko.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Kaže da su u ovom trenutku roditelji – odgojitelji mogu biti s mirom, do odluke o ocjeni zakonitosti.

Na pitanje što će biti s roditeljima odgojiteljima koji su pristali na uvjet grada koji kaže da se mogu zaposliti i da će primati tisuću kuna naknade za dijete mlađe od sedam godina, Berbić Lacko odgovora da moraju pričekati obrazloženje suda kako bi vidjeli koje je elemente naknade uvažio.

Kaže nam da je i jako malen broj roditelja izašao iz mjere, svega 149 korisnika, stoga ne radi se o nemalom broju roditelja – odgojitelja koji su iznjegli egzistencijalnu krizu obustavom Visokog upravnog suda.

“Velika je stvar što je sud prepoznao štetnost odluke i prihvatio argument da će nakon 1. svibnja nastupiti velika šteta korisnicima”, kaže Berbić Lacko i ponavlja kako ipak treba čekati ocjenu zakonitosti.

“Kakva će ona biti ne znamo”, kaže te najavljuje i nove pravne korake u slučaju da sud procijeni da je Odluka o ukidanju mjere roditelj – odgojitelj zakonita.

“Onda ćemo ići na ocjenu ustavnosti”, zaključuje Berbić Lacko.

‘Sve drukčije bilo bi nenormalno’

“Do ovoga nije trebalo niti doći!”, mišljenja je Ljiljana Dragić iz udruge Hrvatska mati. Ta udruga nije podnijela podnesak, već su najavili da će ići drugim pravnim putem. Njihov cilj bio je zatražiti ovrhu nad Gradom Zagrebom kada nakon 1. svibnja Grad ukine novčanu pomoć jer smatraju da se odrebde Odluke o ukidanju mjere ne odnose na stare korisnike, već nove.

Screenshot

No, sretna jer su kolegice iz drugih udruga uspjele izboriti važnu pobjedu za roditelje – odgojitelje.

“Izrazito smo zadovoljni, sve drugačije bilo bi nenormalno, od 11. mjeseca prošle godine roditelji – odgojitelji trpe neviđeni stres, uvrede na društvenim mrežama, tako da mi je drago da su uspjeli”, govori nam Ljiljana Dragić.

“Sad čekamo razvoj situacije i odluku Visokog upravnog suda o zakonitosti Odluke o ukidanju mjere”, zaključuje Dragić.


Komentari