Udrugama i sindikatima odgojitelja je dosta! Na Markovom trgu izrazili nezadovoljstvo Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju

Foto: Hina

Dok je u Saboru na čitanju bila Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, predstavnici pet strukovnih udruga i četiri sindikata odgajatelja u dječjim vrtićima okupili su se na Markovom trgu i održali konferenciju za novinare,

Da uvjeti u kojima odgojitelji rade nisu zadovoljavajući, upozorila je čelnica Udruge Sidro Katarina Turković Gulin.

“Zakon je šest puta mijenjan, a ni jedna promjena nije donijela ono što je tražila struka”, ističe.

Također je podsjetila da su se predstavnici stručnih suradnika i djelatnika u dječjim vrtićima u zadnja dva mjeseca očitovali protiv predloženih izmjena zakona, ocijenivši da se time čini dodatna šteta i produbljuje diskriminacija među djecom. Turković Gulin rekla je da će zbog zanemarivanja njihovih zahtjeva od strane Vlade, ostati cijeli dan na Markovom trgu i čekati rasplet drugoga čitanja prijedloga zakona.

Najavila je i da će prosvjed ponavljati koliko god bude trebalo i to ne samo u Zagrebu, nego i u Osijeku, Rijeci, Puli i Čakovcu.

Predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske Iskra Vostrel Prpić ističe da je srž problema neadekvatan model financiranja jer se, kako kaže, cjelokupni rani predškolski odgoj i obrazovanje financiraju iz lokalnih proračuna. Vostrel Prpić kaže da se država treba uključiti u financiranje ranoga predškolskog obrazovanja.

Božica Žilić iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture ističe da je realizacija države i resornih ministarstava po pitanju demografskih mjera “minimalna ili nikakva”.

“Država se godinama loše odnosi prema sustavu ranoga odgoja i obrazovanja, a sad bi htjela veću razinu uključenosti djece u taj sustav, što se prelama preko djece, roditelja i zaposlenih u sustavu. Trenutno je 55 posto djece uključeno u sustav, a Hrvatska bi do kraja 2023. trebala dosegnuti razinu od 97 posto uključenosti”, izjavila je Žilić i ocijenila da država nije radila ništa što treba preko 20 godina te da je zbog toga pritisak nužan.


Komentari