UDRUGA ZA RAVNOPRAVNO RODITELJSTVO: Pokreću projekt jer žele da očevi nakon rastave provode vrijeme s djecom

pixabay.com

“Dijete rastavljenih roditelja može i mora se naviknuti da će imati dvije adrese”Gordana Buljan Flander – Poliklinika za zaštitu djece.

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo osnovana je s ciljem promicanja ravnopravnog roditeljstva, zaštite prava djeteta na cjelovitu obitelj, bez obzira na to žive li roditelji zajedno, u čemu će upravo inzistiranje na modelu ravnopravnog roditeljstva po primjeru ostalih država Europske Unije, biti i jeste prioritet djelovanja.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Predstavljanje projekta “Igraj se s tatama” u cilju promocije i provedbe ravnopravnog roditeljstva u Hrvatskojkoje će se održati u nedjelju, 24. travnjaod 11:00 do 13:00 satiu dječjoj igraonici i rođendaonici “Happy”, Martićeva ulica 14a, Zagreb.[/box]

“Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo i kroz pokretanje projekta “Igraj se s tatama!” u sklopu kojega ćemo organizirano upriličiti druženje rastavljenih očeva i njihove djece, s ciljem javnu percepciju i svijest u Hrvatskoj povećati prema važnosti podjednakog sudjelovanja oba roditelja u životu djece nakon razvoda, kao najboljeg modela skrbi nad djecom u takvim okolnostima.

Dvije trećine članova naše Udruge čine očevi kojima se uskraćuje pravo na sudjelovanje u odgoju i pravo na viđanje djece nakon rastave braka ili izvanbračne zajednice. Udruga oštro osuđuje praksu i trenutna zakonska rješenja u Hrvatskoj na temelju kojih se djeci minimiziraju kontakti sa očevima, a zajednička roditeljska skrb moguća je samo ako se dogovore oba roditelja pa se postavlja logično pitanje: Zašto bi se nesavjesni roditelj dogovarao oko bilo čega, ako zna da će imati samostalnu skrb?!

Ovim projektom želimo svakom djetetu omogućiti podjednako sudjelovanje oba roditelja u njegovom/njezinom životu i poštivanje Europske konvencije o ostvarivanju dječjih prava kojima su i djeca dobila neka procesna prava, a koje je i Republika Hrvatska potpisnica.

Mnogi očevi danas se suočavaju s brojnim problemima poput zaštite prava djeteta pred nadležnim institucijama, te držimo da svojim djelovanjem kao Udruga moramo skrenuti pozornost te upozoriti hrvatsku javnost na te probleme koji se na žalost i za dobrobit djeteta ne rješavaju godinama.

Ravnopravno roditeljstvo podrazumijeva provođenje 35 – 50 % vremena djeteta sa svakim od roditelja, ali ne na žalost i u Hrvatskoj. Stoga tražimo da se pokrene i počne djelovati, po uzoru na brojne zemlje EU, i u Hrvatskoj sustav koji:

1. Omogućuje svakom djetetu ostvariti maksimalnu kvalitetnu emocionalnu vezu s oba roditelja kroz sve zajedničke aktivnosti u životu djeteta i roditelja
2. Omogućuje svakom djetetu stalni maksimalni kontakt s oba roditelja u slučaju kad roditelji ne žive u istom kućanstvu ili kad jedan ili oboje roditelja zbog posla duže nisu u mogućnosti biti s djetetom.
3. Omogućuje svakom djetetu nesmetan pristup široj obitelji svakog roditelja.
4. Omogućuje svakom roditelju nesmetan pristup svim aspektima života djeteta.
5. Niti na koji način ne stereotipizira roditelje po rodnom kriteriju.
6. Omogućuje roditeljima ravnopravno ostvarivanje prava i obaveza s obzirom na roditeljsku ulogu i na djecu.”
Oliver Čanić
predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo Zagreb

 


Komentari