UDRUGA FRANAK REAGIRALA: Podnesena prekršajna prijava protiv Tihomira Oreškovića

Facebook

Uvjereni su da ne postoji valjani razlog zbog kojeg bi traženja banaka bila tajna.

Udruga Franak podnijela je prekršajnu prijavu protiv Vlade RH, odnosno premijera Tihomira Oreškovića kao odgovorne osobe, s prijedlogom za izricanje maksimalne propisane kazne.

Tražili konkretne informacije

Udruga Franak još je prije pet mjeseci, točnije 1. travnja 2016., godine tražila od Vlade RH konkretne informacije o tome što poslovne banke traže od Republike Hrvatske u sklopu svojih prijetnji pokretanjem arbitražnog postupka. Udruga Franak uvjerena je da ne postoji nikakav valjani razlog zbog kojeg bi se traženja banaka držala tajnom, pogotovo što zahtjevi poslovnih banaka očito sadrže potraživanja i ustupke, bilo financijske bilo druge prirode, a koja su usmjerena na teret državnog proračuna, dakle javnih sredstava Republike Hrvatske. Smatraju kako se radi o iznimnom javnom interesu te štoviše pravu građana Republike Hrvatske imati pristup informacijama o tome što poslovne banke traže od Republike Hrvatske.

Vlada se oglušila

Nakon što Vlada RH nije u roku od čak tri mjeseca odgovorila na zahtjev Udruge Franak, Povjerenica za informiranje je 5. srpnja 2016., po žalbi Udruge, donijela zaključak kojim se nalaže Vladi Republike Hrvatske da u roku 8 dana od zaprimanja zaključka riješi u potpunosti zahtjev za pristup informacijama Udruge Franak, sve sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama.https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif


Kako kažu u Udruzi, do danas Vlada RH nije odgovorila na njihov zahtjev. Oni smatraju da takvo ponašanje baca veliku sumnju na to da Vlada RH štiti banke i da joj nije u interesu da njeni građani znaju što se “zaista pregovara iza zastora pozornice.”

Iz Udruge osuđuju Vladu

“Vlada Republike Hrvatske, kao izvršna vlast, umjesto da promiče transparentnost svog rada i da služi građanima ove države i umjesto da bude primjer odgovornosti, stručnosti i poštivanja zakona – negira temeljna načela pravne države i same demokracije. Vlada Republike Hrvatske, umjesto da postupa sukladno zakonima i rješenjima državnog tijela te umjesto da građanima omogući otvorenu raspravu i tako osigurava pomno praćenje rada vlasti kojim bi postala otvorenija, transparentna i bolja u upravljanju, svoje građane i naloge tijela Republike Hrvatske – ignorira”, tvrde u Udruzi Franak.

Komentari