Udarac na novčanik: Ponovno raste cijena goriva

blog.autovit.ro

Od ponoći cijene goriva od ponoći su ponovno porasle. Prema podacima Ministarstva gospodarstva, prosječna cijena benzina danas iznosi 10,54 kune i veća je za 12 lipa u odnosu na prošli tjedan, dok je dizel praktički probio granicu od 10 kuna – prosječna cijena je 9,98 kuna dok je prošlog utorka bila 9,82 kune, navodi N1.

Od danas litra Eurosupera 95  je na većini benzinskih postaja 10,37 kuna na koliko su je, primjerice, postavili Ina, Crodux i Lukoil. Na Tifonovim za EVO Eurosuper 95 treba izdvojiti 10,43 kune, a na Petrolovim je 10,36 kuna.

Kod većine distributera naftnih derivata Dizel je probio granicu od 10 kuna ili samo što nije.

Podsjećamo, razlog ovakvom rastu cijena koji nije zabilježen već četiri godine je poskupljenje nafte na svjetskom tržištu koja je na najvišoj razini od studenog 2014.

S obzirom da trošarine i PDV koji su prihod države čine više od polovice strukture cijene goriva, u slučaju daljnjeg rasta cijena što bi za sobom moglo povući i val poskupljenja, Vlada ima mogućnosti intervencije, kako bi to spriječila.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u ponedjeljak kako u ovom trenutku kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu ne odstupa značajnije od onoga što je originalno predviđeno u kalkulacijama za proračun i projekcijama za ovu godinu, podsjeća Dnevnik.hr.

Komentari