Udar na umirovljenike: za smještaj u domu platit će od 160 do 1000 kn više

Zagreb.hr

Prema odluci Milana Bandića o poskupljenju domova, od 1. lipnja, stanovnici deset domova kojima upravlja Grad smještaj će plaćati u prosjeku tristotinjak kuna više nego dosad, piše Večernji.

Cijene za sve vrste soba skočile su za 12 posto, pa je poskupljenje jednokrevetnih između 250 i 320 kuna, dvokrevetnima je cijena narasla od 160 do 300 kuna, a jednokrevetni apartmani plaćat će se 450 kuna više nego dosad.

Stupnjevi o kojima je govorila, a po kojima će biti organiziran smještaj, u najkraćim se crtama može objasniti tako da će oni umirovljenici kojima treba pomoć pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti dom plaćati više.

Prvi stupanj usluge pruža se funkcionalno neovisnom korisniku koji samostalno zadovoljava svoje potrebe, a iz zdravstvenog stanja se može zaključiti da mu pomoć druge osobe nije potrebna”, stoji u Zaključku o cijenama. Nadalje se objašnjava kako se drugi stupanj usluge pruža djelomično ovisnom korisniku kojemu je potrebna pripomoć pri zadovoljenju osnovnih potreba. Treći stupanj usluge za funkcionalno je ovisne korisnike kojima je potrebna pomoć druge osobe u zadovoljenju svih potreba u punom opsegu, dok je četvrti stupanj za umirovljenika kojima je zbog Alzheimerove ili drugih demencija potrebna pomoć i nadzor druge osobe u punom opsegu. Osim smještaja, skuplje su i dodatne usluge poput soba s balkonom koje će se plaćati 150 kuna, a ne 100 kao dosad,  serviranja u sobu, poludnevni boravak, prijevoz do boravka…

Četvrti stupanj plaćat će se sedam ili sedam i pol tisuća kuna, ovisno o veličini sobe, a ostale cijene variraju.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu Romana Galić objasnila je kako je do toga, nažalost, moralo doći.

“Ukupni rashodi proteklih godina bili su znatno veći u odnosu na ostvarene prihode. Grad je samo u prošloj godini za poslovanje domova iz proračuna izdvojio više od 13 milijuna kuna, no unatoč toj podršci domovi sve teže podmiruju troškove poslovanja”, kazala je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu Romana Galić za Večernji.

Skuplje su i neke dodatne usluge poput soba s balkonom koje će se plaćati 150 kuna, a ne 100 kao dosad,

 


Komentari