Učitelji prosvjedovali na Markovom trgu: ‘Stavljeni smo u diskriminirajući položaj’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

U srijedu u 9 sati na Markovom trgu održan je najavljeni mini prosvjed kadra učiteljskih fakulteta zbog izmjena u postojećem Zakon u odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Okupili su se uz poruke da nisu trećerazredni već da žele biti ravnopravni u A, a ne u C kategoriji.

Saborskim zastupnicima su uručili dokument u kojem objašnjavaju svoje zahtjeve i prijedloge za rješavanje situacije.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Referiramo se na 105. sjednicu Vlade RH održanu 5.7.2018.g. na kojoj je ministrica Divjak člankom 29 predložila i uvrstila izmjene u postojeći Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (čl. 105, stavak 6) prema kojem kadar učiteljskih fakulteta s pojačanim nastavnim predmetima i modulima, prilikom javljanja na natječaj za posao u predmetnoj nastavi osnovne škole rangiraju se kao treći na listi za zapošljavanje iza nastavničkih, ali i nenastavničkih smjerova drugih fakulteta sa stečenim pedagoškim kompetencijama.

Kadar koji se školovao i diplomirao na stručnim studijima učiteljskih fakulteta, prema zakonima koji su tada bili na snazi, imao je pravo raditi na poslovima predmetnih učitelja u osnovnoj školi. To pravo kontinuirano se pokušava oduzeti.

Ovom odlukom smo stavljeni u diskriminirajući položaj u odnosu na kadar drugih fakulteta i oduzima nam se pravo na buduće zapošljavanje na poslovima koje posljednjih 20 godina uspješno obavljamo u osnovnim školama. Također se dovode u pitanje situacije u kojima naši kolege koji su „u sustavu“ i trenutno rade na poslovima predmetnih učitelja u osnovnim školama, mogu postati tehnološki višak te će im se onemogućiti daljnje zapošljavanje na istim poslovima u osnovnim školama. Uz već i prevelik odljev stručnjaka i mladih ljudi iz Republike Hrvatske, ove izmjene Zakona samo doprinose ionako velikom problemu, dio je priopćenja kojeg su jučer objavili, istaknuvši da ovo nije prvi put da je kadar učiteljskih fakulteta zakinut i da se bore za svoja stečena prava.


Komentari