Učenici i roditelji oduševljeni: U zagrebačke škole stigle prve uniforme

FOTO: OŠ Grigor Vitez

Uvođenje uniformi u škole napokon je realizirano.

Početak novog polugodišta nakon proljetnih praznika za učenike OŠ Grigora Viteza na Krugama bio je lijepo iznenađenje za učenike. Kada su na prvi dan nastave nakon praznika sjeli u školske klupe, dočekale su ih upakirane školske odore s njihovim imenom.

Pripremili su po učeniku dvije majice kratkih rukava, jednu s dugim i jednu “hoodicu”. Djevojčice su dobile svijetloplave majice, a dečki tamnoplave.

Učenik drugog razreda Karlo kazao je da je od sreće skoro pao u nesvijest, a uniforme je pokazao svojim školskim kolegama. Učenicima i njihovim roditeljima uniforme se jako sviđaju.

Unatoč uzbuđenju, rečeno je roditeljima da se uniforme moraju oprati i speglati, no mnogi su svoje već u školi odjenuli, piše Večernji list.

 

FOTO: OŠ "Iver"
FOTO: OŠ “Iver”

Školski logo na majicama

OŠ Grigor Vitez jedna je od prvih škola koja je dobila uniformiranu odjeću. Do kraja tjedna uniforme će stići u sve zagrebačke škole koje su se izjasnile da žele odore. Za uniforme se od 108 škola za uniforme izjasnilo njih 30, a još 22 škole odlučile su se za uvođenje odora u samo neke razrede.

Grad Zagreb je za tu namjeru osigurao u proračunu oko 10 milijuna kuna.

Nisu se sve zagrebačke škole odlučile za isti izgled. Kako su svojedobno informirali iz Gradskog ureda za obrazovanje, većina je izrazila želju da uniformu čine majice, a ne košulje. Neke su iskoristile priliku da uzmu i dodatnu opremu poput majice s kapuljačama, “hoodice”, papuča te hlača i suknji, piše Večernji list.

Učenici su mogli birati i kakvu boju žele. Ravnateljica Vlatka Kovač kazala je da su izrazili želju za plavom bojom, uz školski logo na majicama koji su izradili njihovi učenici. Logo je dobio prvu nagradu na likovnom natječaju Turističke zajednice Zagreba prije dvije godine.

U OŠ Grigor Vitez su i prije uniformi sami financirali školske majice s istim logom koje su koristili za nastup zborova, izlete, tjelesni…

FOTO: OŠ "Iver"
FOTO: OŠ “Iver”

‘Plava boja sviđa se učenicima jer ide uz traperice’

U OŠ “Iver” dobili su sličan komplet, ali su se odlučili za kombinaciju plave i narančaste te za logo svoje škole.

Ravnateljica Katarina Rajković kazala je da će odore početi nositi od 2. svibnja, a uz đake će ih prvo vrijeme nositi i nastavnici kao iskaz solidarnosti. Također, organizirat će grupno fotografiranje kako bi ovjekovječili prvi dan s uniformama.

Nadalje, ravnateljica je istaknula da se učenicima sviđa što su majice plave boje jer im dobro idu uz traperice, a razlike između ženskih i muških nema.

Odore će nositi i sljedeću školsku godinu, a kada će i hoće li ih zamijeniti novijima, za to od Grada još nisu dobili naputak. Krajem kolovoza ili početkom rujna ponudit će roditeljima dokup dodatnih majica, i to o njihovu trošku, ali još, kaže ravnateljica, nisu upoznati s cijenom.

U idućoj školskoj godini tražit će, zaključuje ravnateljica Rajković, još 40 komada za prvašiće kako bi i oni imali mogućnost nošenja uniforme.

>>> UNIFORME U ŠKOLAMA: Oni koji su ih nosili otkrivaju zašto su fenomenalne (FOTO)

>>> STIŽU UNIFORME: Zagrebački učenici nosit će ih nakon Uskrsa

>>> Zagrepčani ih ne žele: ‘U školama nema wc papira i sapuna, a oni uvode uniforme’


Komentari